Na vandaag lijkt er voorlopig (lees jaren) geen parlementaire enquete te komen over de gaswinning in Groningen. CDA lijkt te draaien in deze kwestie en voorlopig niets te zien in zo een enquete, want volgens de christen-democraten heeft het geen meerwaarde.
Een enquête moet volgens CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder dan ook wel een toegevoegde waarde hebben. 'Het OVV-rapport trok stevige conclusies. Die staan nog steeds als een huis. Als een enquête niets extra's oplevert, doe je veel werk voor iets wat misschien niets extra's oplevert. We moeten ons nu concentreren op een goede schadeafwikkeling en een slag maken met een duurzame versterkingsopgave.'
In Groningen is er veel schade berokkend aan woningen en infrastructuur in Groningen. De hele constructie van de NAM, de waarnemers van de schade, en de instituties lijken door elkaar heen te lopen en de belangen van elke partij lijken in een scheefconstructie te verkeren. Het is dus niet meer dan logisch dat er een parlementair enquete komt.
Niet alleen de procedures omtrent de schade van woningen en de verantwoording daarvoor zijn belangrijke redenen, maar ook de hele inzet van de inkomsten en het innen van aardgas. De verzorgingsstaat is gespekt door de aardgasinkomsten, terwijl het maar de vraag is of dat een goede keuze was. Het is belangrijk om in kaart te brengen hoe het hele proces omtrent aardgas en de NAM verlopen is. Voor de toekomst lijkt er niet veel meer in te zitten, dus we kunnen niet verder gaan net als Noorwegen en een fonds opzetten waar de aardgasinkomsten in komen.
Het kabinet is het ook verplicht aan de Groningers dat het probleem serieus genomen wordt en de Groningers zelf ook serieus genomen worden. Het lijkt een soort Haagse arrogantie door te stellen dat zo een enquete geen meerwaarde zou hebben.
https://www.youtube.com/watch?v=KpkUGyjf7hY