CDA, D66 eisen kleinere overheid van Rutte

Geen categorie16 okt 2014, 9:00
De twee oppositiepartijen trekken samen op tegen het kabinet-Rutte.
Daar zit je dan als VVD-premier, als de baas van het meest linkse kabinet sinds Den Uyl. De belastingdruk is nog nooit zo hoog geweest, de uitgaven van de overheid rijzen nog altijd de pan uit, en een nieuw belastingplan mag er van coalitiepartner PvdA alleen komen als er níet wordt gesneden in de overheidsuitgaven (ik zou erom willen lachen, maar het is te triest voor woorden). Logisch dus dat CDA en D66 samen optrekken om het kabinet eens flink klem te zetten, zoals de Volkskrant vanochtend schrijft.

Een strategisch pact tussen de oppositiepartijen CDA en D66 zet het kabinet-Rutte voor het blok. In de onderhandelingen over een nieuw belastingstelsel, die vandaag beginnen, stellen CDA en D66 gezamenlijk de eis dat de overheid begint met bezuinigen: daadwerkelijk snoeien in de eigen uitgaven. VVD en PvdA hebben afgesproken dat niet te doen, maar zonder de steun van de twee oppositiepartijen is een nieuw belastingstelsel bij voorbaat kansloos.

Het overleg met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) is vanochtend om 08:30 uur begonnen. Alle Tweede Kamer-fracties komen vanochtend langs om hun eisen en wensen te bespreken voor de hervorming van het nodeloos ingewikkelde en dure belastingstelsel. Zonder steun van de oppositie komt het belastingplan er gewoon niet, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.
Je zou denken: dan schieten D66, ChristenUnie en SGP toch gewoon het kabinet te hulp zoals altijd? Ja, maar dat wil D66 dit keer niet. De progressief-liberalen willen niets liever dan een nieuw kabinet met Alexander Pechtold erin (ergens in 2015). Dat kan alleen als het kabinet wordt klem gezet met hulp van de fractie van Sybrand Buma. Het fascinerende is dat de VVD aan de ene kant niet blij is met deze actie van CDA en D66 (de teleurgestelde VVD-kiezer is hard op zoek naar een rechts alternatief), maar tegelijkertijd ook weer wel. Ik citeer:

De liberalen kijken tandenknarsend toe hoe Buma en Pechtold opzichtig vissen naar kiezers die vinden dat de VVD in de samenwerking met de PvdA te veel weggeeft. De VVD-top erkent ook al enige tijd binnenskamers dat een belastingherziening waarschijnlijk makkelijker te realiseren is met CDA en D66 dan met de PvdA.

Worden hier de eerste stappen gezet naar een nieuwe samenwerking van VVD, CDA en D66? Daar heeft het alle schijn van. Als de PvdA op 12 zetels in de peilingen blijft staan (en dat is zeer waarschijnlijk) dan worden de Provinciale Statenverkiezingen in maart en de Eerste Kamer-verkiezingen in mei een bloedbad voor de sociaal-democraten. Het kabinet kan dan niet blijven doorregeren. CDA en D66 weten dat ook. Ze kunnen volgend jaar een plek opeisen in het kabinet of nieuwe verkiezingen afdwingen, die slecht uitpakken voor VVD en PvdA en gunstig voor, jawel, CDA en D66.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten