1. Home
  2. Catshuis-stilte nekt VVD

Catshuis-stilte nekt VVD

Geen categorie11 mrt 2012, 11:30
De mediastilte rondom het Catshuisberaad heeft geleid tot stuivertje wisselen binnen de coalitie. VVD kreeg een tik en moet het met twee zetels minder stellen dan vorige week. Daardoor staat, niet voor het eerst, geen van de coalitiepartijen op winst in de peilingen. Van de drie partijen heeft VVD nog steeds de meest vaste trendlijn. Sinds juli heeft de partij wekelijks op 30 tot 33 zetels gestaan. PVV (deze week een zetel gegroeid tot 23) heeft in dezelfde periode zowel op 30 als op 20 zetels gestaan. CDA (deze week +1) moest het telkens stellen met tussen de 10 en 15 zetels. Opvallend is dat alledrie de partijen momenteel in de onderste helft van hun bandbreedte zitten, VVD zelfs op de ondergrens. De partijen zullen alle in hun bovenste helft terecht moeten komen om hun Kamermeerderheid bij volgende verkiezingen te behouden. Dat wordt nog een lastige klus; het spreekt voor zich dat geen kiezer echt zit te wachten op bezuinigingen.
Bij de oppositiepartijen is de kiezerstrouw vooralsnog ook ver te zoeken. De SP blijft hoog staan, maar heeft dat voor een groot deel te danken aan het feit dat de partij nauwelijks iemand teleur heeft gesteld. Liefst 91 procent van de kiezers uit 2010 blijft de partij trouw - meer dan welke andere partij. Ja, het heeft zo zijn voordelen om geen compromissen te hoeven sluiten. Toch moet de partij oppassen: als kiezers het idee krijgen dat er voor hen gevochten moet worden, dan is de strategisch beter onderlegde PVV een logischere keuze. Diezelfde rol zou de PvdA onder Diederik Samsom, Nebahat Albayrak of Martijn van Dam kunnen gaan spelen. De partij steeg deze week weer een zetel en profiteert nu al vijf zetels van het vertrek van ome Job.
Om voor mij onverklaarbare redenen verloor D66 deze week twee zetels. Het kan dat ik het belang hiervan verkeerd inschat, maar ik kan me niet voorstellen dat kiezers zicih massaal van de partij afkeren omdat ze voor een gekozen (in)formateur is. Ik zou het eerder duiden als notoire kiezersontrouw. Wel leuk voor de ChristenUnie die licht profiteert en op zes zetels uitkomt. Daarmee is het electoraal gemis van André Rouvoet precies nul. Sterker nog, de partij staat een zetel hoger dan bij het vertrek van Rouvoet.
Maurice de Hond peilde ook de waardering van zijn respondenten voor de ministersploeg. Sinds afgelopen december is het rapportcijfer van Maxime Verhagen en Gerd Leers omhoog gegaan, dat van Rutte, Schultz en Van Bijsterveldt gedaald. Met name de stijging van Gerd Leers vind ik bevreemdend. Hij blijft maar onverrichter zake terugkeren uit Brussel in de Nederlandse strijd voor strenger immigratiebeleid. Dat moet een keer gaan opvallen. Hoe lang duurt het nog totdat de publieke verontwaardiging losbarst over de 'successen' van de Limburgs-Bulgaarse regent?
Afijn, de volledige peilingen van deze week, met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: SP 32 (-), VVD 30 (-2), PVV 23 (+1), PvdA 19 (+1), D66 15 (-2), CDA 12 (+1), GroenLinks 6 (-), ChristenUnie 6 (+1), Dierenpoes 3 (-), SGP 3 (-), Bejaarden 1 (-)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten