De Britse premier David Cameron gaat zijn parlement om toestemming vragen om ISIS-doelen te bombarderen in Syrië.
Dat liet hij vandaag weten in een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Francois Hollande.
De Britse luchtmacht voert op dit moment al operaties uit tegen ISIS in Irak, maar Groot-Brittannië was lange tijd huiverig om dat te doen in Syrië; de Britten waren bang dat dit dictator Bashar al-Assad in de kaart zou spelen.
Door de recente aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in de rest van Europa sindsdien zijn de Britten tot de conclusie gekomen dat het vernietigen van ISIS die prijs wel waard is. Cameron wilde dat zelf al eerder, maar helaas: er was toen geen meerderheid voor in het House of Commons, de Britse versie van onze Tweede Kamer.
"Later deze week zal ik het parlement een alomvattende strategie voorleggen om IS aan te pakken. Ik steun de acties die president Hollande neemt in Syrië tegen IS en het is mijn vaste overtuiging dat Groot-Brittannië dat ook moet doen."
Hollande en Cameron lieten allebei weten dat ze de strijd tegen ISIS nog serieuzer opvatten dan voorheen. De twee zeggen er alles aan te willen doen om de terreurorganisatie te vernietigen.
Hoewel het belangrijk is dat er luchtaanvallen worden uitgevoerd kun je je afvragen hoe serieus het Westen is zolang Europa en Amerika nog steeds weigeren om grondtroepen in te zetten. Daar komt bij dat de bombardementen relatief gematigd zijn: ze zijn bijvoorbeeld absoluut niet te vergelijken met de bombardementen die het begin aankondigden van de Eerste Golfoorlog... en die Saddam Hoesseins verdediging in één klap vernietigden.
Zowel Europa als Amerika doen het wat ISIS betreft relatief nog steeds rustig aan.