Burkina Faso geschorst door Afrikaanse Unie na coup

Geen categorie19 sep 2015, 19:00
Als er niet snel iets gebeurd zal de Afrikaanse gemeenschap in actie komen tegen de coupplegers.
De Afrikaanse Unie is niet te spreken over de coup die onlangs plaatsvond in Burkina Faso. De landen die samen de Afrikaanse gemeenschap vormen willen dat de interim-regering in ere wordt hersteld. Gebeurt dat niet, dan zal men in actie komen.
De coupplegers zeiden vrijdag president Zida te hebben vrijgelaten en beloofden in oktober nieuwe verkiezingen houden. Die toezegging gaat de AU niet ver genoeg. De militairen krijgen tot 22 september om hun gevangenen te laten gaan en de tijdelijke regering te herstellen. Gebeurt dat niet, dan volgen maatregelen tegen de coupplegers.
Afgelopen woensdag zetten militairen die loyaal zijn aan oud-president Blaise Compaore de macht in Burkina Faso. De huidige president, Isaac Zida, de premier én een aantal ministers werden daarbij gearresteerd.
Na de coup d'état kwam luitenant-kolonel Mamadou Bamba op televisie om tekst en uitleg te geven. Hij verklaarde dat hij en andere militairen in actie waren gekomen en het vanaf toen voor het zeggen hadden in hun land. Zij deden dat omdat er volgende maand presidentsverkiezingen zijn waarbij Blaise Compaore definitief vervangen zal worden. Compaore was jarenlang de leider van zijn land.
De staatsgreep werd uitgevoerd door leden van de presidentiële garde, die veel macht en invloed heeft, en loyaal is aan Compaore. Die zette deze eenheid van 1300 elite-eenheden zelf op nadat hij in 1987 aan de macht kwam om te voorkomen dat er een staatsgreep tegen hém zou worden gepleegd, zoals het geval was met zijn voorganger en bondgenoot Thomas Sankara.
De BBC legt uit dat, hoewel de garde loyaal is aan Compaore, de militairen hoogstwaarschijnlijk eerst en vooral gedreven worden door zelfbehoud:
Members of the presidential guard (RSP), set up by President Compaore, say they were unhappy with the new electoral law banning candidates linked to last year's bid to extend the president's time in office. It was that attempt which triggered his overthrow in October 2014. But what is really bothering the RSP is its future. Soldiers were worried that the election of a new president would spell the end of the unit.
Hoewel de Afrikaanse Unie niet blij is met de staatsgreep denkt de tot voor kort regerende partij, de CDP, daar heel anders over. Deze club is namelijk bang dat het niet mee mag doen aan de presidentiële verkiezingen. Dit vanwege diens banden met Compaore. Een staatsgreep kan ervoor zorgen dat de CDP het weer voor het zeggen krijgt, wat het doel natuurlijk is van die partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten