Brussel buigt voor Ankara

Geen categorie05 dec 2013, 15:14
Vanaf 16 december zullen Brussel en Ankara werken aan visumliberalisatie voor Turkije. Ahmet Davuto?lu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, zegt daarover: "Turken hebben uiterlijk over 3,5 jaar geen visum meer nodig om de Europese Unie binnen te komen." Štefan Füle, Eurocommissaris van Uitbreiding spreekt over een 'nieuwe dynamiek in de verhouding tussen Ankara en de EU'. Maar zo positief is deze ontwikkeling helemaal niet. In tegendeel. De Partij voor de Vrijheid is en blijft glashelder: visumliberalisatie voor Turkije? Nooit! Géén visumliberalisatie en géén Turkse toetreding tot de EU. De deur dicht en de sleutel weggooien. 
De op stapel staande visumliberalisatie toont aan dat de Europese Commissie, wederom, een diepe buiging maakt voor Turkije.
Een kleine terugblik: al bijna acht jaar onderhandelen de Commissie en Turkije over een zogeheten 'terugnameovereenkomst voor mensen uit derde landen'. Deze overeenkomst moet Turkije ertoe verplichten personen, die via dit land illegaal de EU zijn binnengekomen, terug te nemen. Voor illegalen, voornamelijk uit Afrika en Azië, is de route via Turkije naar de aangrenzende EU-lidstaat Griekenland nog altijd het 'populairst'. De grens tussen beide landen is zo lek als een mandje; grenscontroles vinden nauwelijks plaats. Frontex, het agentschap dat de lidstaten assisteert bij het beheer van de buitengrenzen van de EU, heeft gedurende 2012 een recordaantal van 37.220 personen geregistreerd die via de Turks-Griekse grens illegaal de EU wilden binnenkomen.
Turkije heeft altijd geweigerd de terugnameovereenkomst te ondertekenen. En waarom? 
Turkije heeft zich de afgelopen acht jaar, gedurende de onderhandelingen over een terugnameovereenkomst, altijd van zijn arrogante, onwelwillende kant laten zien. Het land heeft altijd gesteld: "In ruil voor ondertekening van de overeenkomst willen wij visumliberalisatie voor alle Turken." 
De Turkse chantage lijkt nu haar vruchten af te werpen: op 16 december zal de terugnameovereenkomst weliswaar worden ondertekend, maar direct daarna zal de Commissie met Turkije werken aan visumliberalisatie. Ondertussen gaat de chantage gewoon verder: Turkije dreigt al bij voorbaat de terugname van illegalen stop te zetten als de EU de visumliberalisatie, althans in Turkse ogen, zou traineren.
Met dank aan de slappe houding van de Commissie zal het ene probleem voor het andere worden verruild. Als de terugnameovereenkomst tot stand is gekomen, zal Turkije illegalen uit de EU terugnemen, maar zullen tegelijkertijd 80 miljoen Turken, én alle niet-Turken die het land een verblijfsstatus verleent, legaal de EU mogen binnenkomen. We komen van de regen in de drup. 
Dit horrorscenario moet hoe dan ook worden voorkomen.
Laurence Stassen is delegatieleider van de PVV in het Europees Parlement.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten