Brexit wordt feitelijk uitgesteld: Britten krijgen 'overgangsfase' waarbij niets verandert

Geen categorie20 dec 2017, 18:00
Brussel heeft de Britten voorgesteld om na de echte Brexit nog twee jaar aan 'proeftijd' te doorlopen. Hoewel het slechts een voorstel is, zal dit waarschijnlijk de gang van zaken worden: tot nu toe heeft de EU immers bijna altijd aan het langste eind getrokken bij de Brexit-onderhandelingen.
Met het bijna aflopen van 2017, begint de tijd ook steeds meer te tikken voor de Brexitonderhandelingen. 2018 zal het laatste jaar zijn waarin het Verenigd Koninkrijk nog voor de volle 365 dagen EU-lid is. Daarna is het, met ingang van maart 2019, over en uit wat betekent Europese bemoeienis aan de andere kant van het Kanaal. Nouja, in theorie dan.
Michel Barnier, die namens Europa de onderhandelingen met de Britten voert, heeft namelijk een voorstel gedaan waarin het oude idee van een overgangsperiode weer tot leven gewekt wordt. In zo'n fase, die in het nieuwe plan tot 31 december 2020 zou duren, zou het Verenigde Koninkrijk gewoon in maart 2019 uit de Unie stappen, maar daarna voor zo'n twee jaar in de praktijk nog lid blijven. In die tijd moet het zich aan alle Europese regeltjes houden, en zijn ze als het ware 'waarnemer'. Zonder voordelen - ze mogen niet meer meestemmen - maar mét plichten dus.
Dit alles is natuurlijk bijzonder slim bekeken van Brussel. Ten eerste omdat het 'privilege' om nog twee jaar te mogen meedoen de 'leave'-rekening voor Londen ongetwijfeld zal verhogen, want ze 'profiteren' nog langer van Europees lidmaatschap. Ten tweede omdat ze weten dat als zij dit echt willen, het er toch wel van komt. Immers: Europa heeft tot nu toe op zo ongeveer elk dossier haar zin gekregen, mede door de bijzonder zwakke onderhandelingspositie van Theresa May en haar Brexit-team. Het garanderen van het verblijfsrecht van Europese burgers die in de UK wonen en werken? Check. Het afdragen van tientallen miljarden aan 'Brexit-boete'? Check. Het opstellen van een Ierse - Noord-Ierse grens naar Europese wensen? Ook check.
Groot-Brittannië had een prima onderhandelingspositie aan het begin van de besprekingen, maar heeft die gaanderweg zó verspeeld, dat alle macht in Brussel is komen te liggen. Dat laat dit voorstel wel weer zien, en de rekening daarvan komt bij de Britten te liggen. Het ziet er stevig naar uit dat het toch een bad deal gaat worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten