Premier Cameron zal zijn kabinetsleden niet dwingen om een gezamenlijk standpunt in te nemen.
Het ziet er steeds meer naar uit dat het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU, dat voor het einde van 2017 zal worden gehouden, een zeer spannende strijd zal worden. Voorstanders van een Brexit hebben een belangrijke overwinning behaald: premier David Cameron, die vindt dat het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de Europese Unie, laat zijn ministers vrij om zelf hun eigen standpunt over een Brexit te bepalen.
Eerder werd verwacht dat het Conservatieve kabinet een gezamenlijk standpunt zou innemen vóór het behouden van EU-lidmaatschap. Dat is nu dus niet meer het geval. Meerdere kabinetsleden zijn zeer eurosceptisch, en zij kunnen nu campagne voeren voor een Brexit zonder hun kabinetspost te hoeven opgeven. Het besluit van Cameron wordt toegejuicht door de eurosceptische vleugel van de Tories, maar Labour spreekt er juist schande van:
https://twitter.com/EmmaReynoldsMP/status/684355201898254337
Het linkse parlementslid Emma Reynolds vindt het maar niets dat Cameron zijn kabinetsleden vrij laat om zelf een standpunt in de Brexitcampagne in te nemen – wat haar betreft zou de premier een gezamenlijk standpunt moeten afdwingen. Labour heeft al aangegeven dat ze tegen een Brexit zijn. Cameron is ook tegen een Brexit, maar wel op voorwaarde dat de EU grootschalige hervormingen doorvoert. Zo eist de premier dat het Verenigd Koninkrijk een sterkere en onafhankelijke positie krijgt in de EU, en dat EU-immigranten minder aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen in een ander EU-land.
De kans is zeker aanwezig dat Cameron zijn zin niet krijgt. Dat hij dan zal pleiten voor een vertrek van zijn land uit de EU, ligt desondanks niet in de lijn der verwachtingen. Cameron lijkt eerder van plan te zijn om een Brexit als stok achter de deur te gebruiken om de EU tot concessies te dwingen – iets wat ook voor Nederland geen slecht idee zou zijn. Bovendien maakt het Brexitreferendum veel meer kans nu prominente Britse kabinetsleden de mogelijkheid krijgen om keihard campagne te voeren tegen EU-lidmaatschap.