Dit gebeurt er als het toeslagensysteem zo ingewikkeld is opgezet, dan wordt het overzicht op de data onmogelijk op te stellen en worden heel snel fouten gemaakt. Hierbij gaat het om betalingen die 'per ongeluk' zijn gegaan en om betalingen die onterecht zijn aangevraagd.
Het belastingstelsel in Nederland is één van de moeilijkste en ingewikkeldste systemen in de wereld. Zo veel regeltjes, uitzonderingen en systemen die een wirwar van gangetjes veroorzaken waarin niemand weet waar ze naartoe moeten en of het wel goed gaat.
Tussen 2006 en 2016 is er aan 121 miljard euro uitgegeven voor toeslagen. Zeventien procent van die 121 miljard is onterecht uitgegeven. Dat is bijna twintig miljard euro. Dat is al een bizarre ontwikkelingen als er zo groot percentage is dat je onterecht uitgeeft als overheid. Daarvan moet nog steeds 1,6 miljard euro terugkomen, waarvan het nog maar de vraag is of dat gaat gebeuren.
Veel geld kan niet terugkomen, omdat het mensen betreft die niet goed geld hebben om het terug te betalen. Dat betekent dat ze het geld gekregen hebben, waar ze geen recht op hebben, en het dan gelijk hebben uitgegeven. Hoe kan je zoiets maken? Dan heb je echt heel veel lef om andermans geld, want dat is het uiteindelijk, zo makkelijk uit te geven.
Nu is het niet alleen de schuld van degene die het onterecht hebben gekregen en uitgegeven, maar ligt het ook vooral aan het systeem zelf. Het is al een warboel bij Financiën en de Belastingdienst, daar heeft staatssecretaris Wiebes al veel problemen mee gekregen. Er is een simpele oplossing: versimpel het belastingsysteem drastisch. Een duidelijk stelsel met eenduidige duidelijke regels.