Diverse gemeenten voelen zich genoodzaakt harde maatregelen te nemen om de zorgtaken uit te kunnen blijven voeren. Het budget voor alle gemeenten in Nederland is met 600 miljoen euro overschreden. Het overhevelen van zorgtaken vanuit het Rijk naar de gemeente, blijkt een ramp. Dat meldt de Volkskrant.
Meer dan tweederde van de gemeenten zegt te kampen met financiële problemen vanwege de jeugdzorg. Dit leidt tot rigoureuze maatregelen zoals belastingverhogingen en flinke bezuinigingen. Bibliotheken en muziekscholen dreigen wellicht te moeten sluiten en onroerende-zaakbelasting (ozb) gaat in sommige gemeenten met 10 procent omhoog. Eveneens zijn er gemeenten die de tarieven voor jeugdzorgaanbieders verlagen, waardoor deze instellingen worden bedreigd met faillissement. Onderhoud aan infrastructuur wordt in sommige gevallen ingeperkt en de bijzondere bijstand lijkt ook doelwit voor mogelijke bezuinigingen te worden.
Logisch ook, want het aantal jongeren in de jeugdzorg is maar liefst 12 procent gestegen sinds 2015. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het om een toename van 48.000 jongeren, van 380.000 in 2015, naar 428.000 in 2018. Het is dus overduidelijk dat het overhevelen van zorgtaken alles behalve vlekkeloos is verlopen, waar men nu de bittere vruchten van lijkt te plukken. Sommige gemeenten proberen nog zoveel mogelijk door te verwijzen naar de goedkoopst mogelijke vorm van hulp, al is dat in veel gevallen simpelweg alsnog te duur.
Minister de Jonge (Volksgezondheid) zegt geld los te willen peuteren voor de gemeentelijke jeugdzorg maar noemt geen specifieke mogelijkheden. Logisch ook, want er zijn diverse signalen dat er een miljardentekort gaat ontstaan, alleen al door het onzinnige klimaatbeleid. De boel staat duidelijk op springen.