Het gezeur over vuurwerk is vaak overdreven, maar voor uw hond of kat breekt vanavond echt de hel los.
Vaste lezers van De Dagelijkse Standaard weten onderhand dat wij bijzonder weinig
waardering hebben voor de groeiende beweging die
een einde eist aan het legaal afsteken van vuurwerk. Deze verbiedtokkies willen dat alleen gemeentes vuurwerkshows kunnen organiseren en dat normale burgers het nieuwe jaar hooguit met een brandende kaars in de hand mogen verwelkomen.
Belachelijk natuurlijk.
Toch is het belangrijk dat we vandaag wat aandacht en tijd spenderen
aan het lot van huisdieren. Honden en katten zijn namelijk veel gevoeliger voor harde geluiden dan u en ik. Mensen kun je uitleggen wat er aan de hand is - het is gewoon vuurwerk, niets om je zorgen over te maken - maar dat gaat nogal lastig met een dier. Daarom zult u uw huisdieren vanavond in bescherming moeten nemen.
Op NOS.nl legt Martin Gaus uit hoe u dat het beste kunt doen.
"Houd allereerst de gordijnen dicht. Dan ziet je huisdier de lichtflitsen niet. Zet de radio een klein beetje harder, waardoor andere geluiden overheersen. Laat hem met rust, doe helemaal niks. Als het dier steun bij je zoekt, hou het gewoon vast en aai het rustig over de kop. Zie je huisdier als een kind. Als een kind heel erg schrikt, dan stel je het ook gerust."
Als u een hond heeft kunt u die volgend jaar aan harde knallen laten wennen. U doet dat door zachtjes te beginnen terwijl u met hem speelt, om de knallen vervolgens steeds luider te laten worden. Volgend jaar kan er dan flink geknald worden zonder dat uw hond doordraait. Sterker nog, de kans is groot dat hij dan met een tennisbal naar u toekomt omdat hij dit soort geluiden met spelen associeert.
Helaas heeft u vanavond niets aan dat advies. Je leert ze zoiets namelijk niet in een paar uur tijd. Daarom is het verstandig om later vandaag het advies van Gaus op te volgen: stel uw kat of hond op zijn gemak. Aai hem (of haar), en laat hem/haar bij u zitten als het dier daar behoefte aan heeft. In veel gevallen zult u zien dat katten zich willen afzonderen; die zijn vaak wat anders - wat minder socialer - dan honden. Laat die dieren hun gang gaan; sluit de gordijnen in de kamer waar ze zich verstoppen en als er een radio is kunt u die aanzetten. Voor de rest moet u ze op zachte wijze behandelen en toespreken; zij krijgen vanavond namelijk mogelijk écht een traumatische ervaring te verwerken. U dient ze net zo te behandelen als een klein kind die doodsbenauwd is.