Reorganisaties, ICT en beleidsvoering zijn niet echt de positieve aspecten bij de overheid. Sterker nog, de overheid faalt er bijna elke keer in om grote projecten en reorganisaties goed uit te voeren. Kijk maar naar de Belastingdienst en de chaos die daar heerst. Volgende faalactie: ministeries schenden nationale privacywetgeving, ondanks twee jaar voorbereidingstijd.
Zelfs het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de invoering van de wetgeving, is zelf nog niet klaar met het doorvoeren van de vereiste maatregelen. "De finish is in zicht. We zetten nog een tandje bij om de klus te klaren", aldus een woordvoerder van het ministerie.
Dat zo veel minsteries niet voldoen is 'een slechte zaak', reageert een woordvoerder van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. "Juist de overheid moet als wetgevende partij het goede voorbeeld geven", zegt zij. Daarom legt de AP de focus van het beleid ook op de overheid de komende anderhalf jaar.
De overheid, een centralistische organisatie met belangrijke informatie over burgers, organisaties en bedrijven. Een centraal punt voor hackers om gegevens te kunnen stelen van miljoenen mensen. Hét orgaan dat nationale wetgeving implementeert en controleert. De overheid, een organisatie die faalt in het op orde hebben van de eigen bescherming en gegevens van burgers. Het is een schande.