"De Europese Unie moet laten zien dat ze ook voor niet-christelijke landen openstaat."
Hoewel Turkije steeds meer op een éénpartijstaat begint te lijken, koestert het land nog altijd de hoop om toe te treden tot de Europese Unie. Selim Yenel, de permanente vertegenwoordiger van Turkije in Brussel, uitte die ambitie vanmorgen. In 2023 bestaat de Turkse republiek 100 jaar en volgens Yenel zou het prachtig zijn als het land dan lid is van de EU.
De zetbaas van Erdogan meent dat Turks lidmaatschap de EU goed zou doen. De Europese Unie zou op die manier laten zien dat ze ook openstaat voor niet-christelijke landen, aldus Yenel. Maar eerst hebben EU-landen nog wat goed te maken met Turkije: na de mislukte coup tegen Erdogan spraken verschillende EU-landen niet hun onverdeelde steun uit voor het regime van de Turkse leider. Volgens vertegenwoordiger Yenel zijn de betrekkingen daarom niet optimaal. Het is dan ook nodig dat EU-leiders op bezoek komen in Ankara om hun solidariteit met Erdogan te tonen en de banden aan te halen, meent de Turkse diplomaat.
Het moet niet gekker worden. Turkije glijdt af richting een autoritair Erdoganregime, maar eist alsnog toetreding tot de EU. Dat het zonder proces achter de tralies gooien van duizenden journalisten en dissidenten niet in lijn is met de democratische Europese waarden, maakt het land kennelijk niets uit. Sterker nog, de EU moet haar excuses aanbieden aan Erdogan omdat ze hem niet genoeg steunden na de mislukte coup. De wereld op zijn kop!
Maar met de huidige EU-leiders is het door Turkije geschetste scenario niet eens zo heel onrealistisch. Juncker, Timmermans en Merkel zijn gek genoeg. De vluchtelingendeal met Turkije heeft Erdogan een middel gegeven om de EU te chanteren, en daarmee heeft de EU zelf ingestemd. Met zulke zwakke leiders is het niet ondenkbaar dat Erdogan inderdaad excuses krijgt, en Turkije ondanks alles welkom wordt geheten in de Europese Unie. Het is dan ook hoog tijd dat politici zonder mitsen en maren keihard stelling nemen tégen Turks EU-lidmaatschap. Politieke leiders in de EU kunnen een voorbeeld nemen aan VNL-Kamerlid Louis Bontes.
https://twitter.com/Louis_Bontes/status/765815373056868352
Turkije moet uit de NAVO en nooit in de EU. Ik heb er niets aan toe te voegen.