In de Zuid-Afrikaans stad Pretoria is anarchie uitgebroken en sloeg een meute aan het plunderen. Onder de verslechterende economie lopen de spanningen tussen de bevolkingsgroepen verder op. Ook dreigt er nog steeds een onteigening voor Afrikaner boeren. De economie kromp fors in de eerste helft van 2019, met ruim 3% volgens het Afrikaanse CBS.
Vandaag waren er rellen in Pretoria, met plunderingen en brandstichting. Deze kerel dacht met een televisie thuis te kunnen komen. https://t.co/xAcNkJ6qT9
— Marcel Bas ن (@marcelbas) August 28, 2019
Aanleiding voor de rellen was de dood van een taxichauffeur eerder op de dag, dat leidde vervolgens tot een opstopping en niet veel later begonnen omstanders winkels te plunderen. De Zuid-Afrikaanse ordediensten moesten rubberen kogels afschieten om plunderaars te weerhouden van diefstal. Op de beelden zien we hoe één Afrikaanse man met een televisie tracht te ontkomen, maar handig in zijn been werd geschoten door een agent.
[KYK] Die polisie blameer misdadige opportuniste vir die plundery en afbrand van spazawinkels in Pretoria.
Die geweld het gevolg nadat 'n taxibestuurder gister in die middestad dood is.@sabcnuus @SABC_2 #Sabcnews pic.twitter.com/X66P5b0hvh— SABC Nuus (@sabcnuus) August 28, 2019
Het komt vaker voor in het land dat de bevolking de winkels van buitenlanders plundert. Vaak is de aanleiding dan ook moeilijk te achterhalen. Zorgelijk is het wel want het schrikt mensen af om in het land een bestaan op te bouwen en te ondernemen. Dit vertaalt zich uiteraard in de cijfers van de economie, die overigens zeker niet slecht waren, maar de afgelopen maanden wel sterke achteruitgang vertonen.
Zuid-Afrika bevindt zich nu echter in een vrije val. De mijnbouwbedrijven, normaal een solide basis van de Zuid-Afrikaanse economie, krimpen snel. De productie van diamanten, ijzer en kolen daalde in de eerste drie maanden van 2019 met ruim 10%. En de productie van levensmiddelen daalde met ruim 13%. De inflatie viel wel iets lager uit, maar is met 4% nog altijd hoger dan wenselijk.
Zuid-Afrika heeft nog wel één joker achter de hand en dat is de begroting van de staat, die ziet er nog relatief goed uit. Met zo'n 55% staatsschuld naar verhouding van het Bruto Nationaal Inkomen is er ruimte om klappen op te vangen: de spreekwoordelijke "appel voor de dorst".
Echter is het dan wel zaak dat de Zuid-Afrikaanse regering snel handelt, immers neemt de schuld naar verhouding van het BNI snel toe als de economische recessie zich verergert, waarna het verkrijgen van kapitaal op de obligatiemarkten moeilijker zal zijn.