Bankenunie wordt doorgezet

Geen categorie11 dec 2013, 17:45

Onder druk wordt alles gefederaliseerd.

Ze zijn eruit, de onderhandelaars. Het leek nog even lastig te worden, want hoe overbrug je het verschil tussen nationale en Europese controle over het bankresolutiefonds? Maar wie het Europese onderhandelingscircuit kent, weet dat zo'n probleem een abctje is voor de consensusfabrikanten: je doet gewoon allebei! Volgens de Volkskrant 

lijkt de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, zijn zin te krijgen bij de opbouw van de Europese stroppenpot. Die zal over tien jaar volledig gevuld zijn. Tot die tijd zijn de banken aangewezen op nationale faillissementsfondsen, die naar verwachting alleen in uitzonderlijke gevallen aan elkaar mogen lenen.

Het compromis is dus een stelsel van nationale resolutiefondsen (Duitsland blij) waarbij in bijzondere gevallen een bank uit land A toch aanspraak kan doen op de fondsen in land B (Frankrijk blij). Waarbij de suggestie wordt gewekt dat ergens rond 2025 de nationale fondsen alsnog opgaan in een Europese constructie. Een Europees fonds - maar toch ook weer niet. Veel van de resterende knopen moeten nog worden doorgehakt. Over wat er gebeurt als een faillissement de middelen van de betrokken nationale garantiefondsen overschrijdt, is nog geen duidelijkheid. Vermoedelijk zal dan wel weer het ESM worden, al mag dat formeel gesproken natuurlijk helemaal niet. Wie bepaalt of een bank failliet moet gaan en wanneer het geld gaat worden ingezet, horen we vermoedelijk volgende week al.

Op verzoek van de Duitsers, die vreesden dat het Hof in Karlsruhe anders roet in het eten zou gooien, wordt voor de afspraken een apart intergouvernementeel verdrag opgesteld - dus buiten het Verdrag van Lissabon om. Mogen we daar dus over stemmen? Het brengt immers "een veel grotere soevereiniteitsoverdracht dan de euro" met zich mee, lijkt me dus wel een referendum waard. 

Nee natuurlijk, dat verdrag gaat even door de Kamer gerommeld worden. Om op termijn met een pennenstreek in het Verdrag van Lissabon te worden opgenomen. Zodat de Commissie er alsnog zeggenschap over krijgt. Wat kan daar nou mis mee gaan? 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten