Tjah.
Alle ogen zijn deze dagen gericht op Oekraïne en op de Krim. Logisch. Spanningen die nu oplopen, doen denken aan lang vervlogen tijden. Ik ben van het bouwjaar 1992. Van na de val van de muur dus. Ik ben ook van na de Koude Oorlog. Ik ken deze niet-oorlog of deze bijna-oorlog alleen uit geschiedenisboeken en uit verhalen. En ondanks dat er altijd spanning is gebleven tussen Rusland en de Verenigde Staten, denk bijvoorbeeld maar aan de discussie over Syrië enkele maanden geleden, leek dat in weinig op de Koude Oorlog.
Nu is dat anders. Spanningen lopen weer op. De kans is natuurlijk groot dat het met een sisser afloopt. Poetin zal iets gas terugnemen om het Westen tevreden te houden. Europa en de Verenigde Staten zullen niet door durven te bijten omdat ze bang zijn voor het machtige Rusland. Een compromis waar beide partijen mee kunnen leven zal waarschijnlijk de uitkomst zijn. Uiteindelijk zit Poetin ook niet te wachten op een nieuwe Koude Oorlog. Wie alleen al naar de koers van de roebel kijkt, begrijpt dat.
CAR
Elders op de wereld gaan er echter ook 'gewoon' gevechten door. In Syrië lijkt de strijd alleen maar heviger te worden. De situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek is ook nog steeds verschrikkelijk. Tot nu toe hebben buitenlandse militairen (waaronder Fransen) de vrede nog niet kunnen terugbrengen. Het land is simpelweg te groot, te arm en kent een te slechte infrastructuur.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil dan ook dat er meer soldaten en politieagenten naar dit land in midden Afrika afreizen om rust en stabiliteit terug te brengen.
Een VN-vredesmacht met 10.000 militairen en 1820 politieagenten moet de strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek beëindigen. Dat stelt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een advies aan de VN-Veiligheidsraad. Hij wil dat de vredesmacht burgers beschermt en de religieuze moorden in het land een halt toeroept. In de CAR woedt sinds eind vorig jaar een strijd tussen islamitische en christelijke milities. Duizenden mensen zijn omgekomen.
Interventies succesvol?
Ik heb wel de nodige vragen bij dit advies van Ban. Er zijn nu zo'n 9000 buitenlandse militairen in de CAR. Volgens de VN-baas moeten er daar minstens 3000 bij. Het lijkt me stug dat men met dit beperkte getal heel veel meer kan uitrichten.
Daarnaast heb ik een fundamentelere vraag. Gaat het wel helpen? Westerse interventies hebben tot nu toe lang niet altijd een verbetering van de situatie gebracht. Denk maar aan Irak. Westerse troepen zullen nog meer islamitische extremisten uit de buurlanden van de CAR aantrekken om de jihad te strijden tegen dat vervloekte westen en het, in de ogen van veel islamieten, daaraan verbonden christendom.
Garantie
We kunnen als Westen best overal politieagentje willen spelen. We moeten dan echter wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen garanderen dat de situatie er ook daadwerkelijk voor de gewone burger beter op wordt. Die garantie heeft Ban nog niet gegeven.
Bezint eer ge begint!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.