Sinds de ingang van het digitale televisietijdperk staat bij mij een mediabox (in Amsterdam hebben we UPC) die voor tientallen zenders moet zorgen en ook nog een dvd-aansluiting heeft. Ik ben al aan mijn derde mediabox toe, want de techniek is nog onvolkomen. Af en toe vertikt de box het en krijg ik een blauw beeld met de opdracht te controleren of de kabels nog goed vastzitten. Ook kan het helpen de stekker er dertig seconden uit te trekken en hem er daarna weer in te doen. En warempel: daarna is de beeldverbinding weer hersteld. De moderne techniek, waar ik niks van begrijp (ik zit nog onder de kaasstolp), staat voor niks.
Zoiets moet er de afgelopen dagen ook met DDS-1 zijn gebeurd, want nadat Geert de stekker er even uittrok kwam hij tot het inzicht dat we dan met Cohen, Pechtold en Halsema weer naar het analoge televisietijdperk zouden terugkeren en dat wilde hij niet. De PVV-fractie is dan ook unaniem tot de conclusie gekomen om de stekker er weer in te doen, tot opluchting van Mark Rutte en Maxime Verhagen (die er meteen weer vertrouwen in hebben en daarover blijkbaar niet eens een nachtje hoeven te slapen). De reden: Ab Klink, de spelbreker in het vorige hoofdstuk, heeft zich als Kamerlid teruggetrokken. Ik herinner mij nog de kabinetsformatie uit 1977, toen de PvdA zich ging bemoeien met wie er namens de christendemocraten wel of geen bewindsman mochten worden. Frans Andriessen en
Roelof Kruisinga mochten toen niet, want die waren 'te rechts' voor het tweede kabinet-Den Uyl dat er nooit is gekomen. In het huidige gedoogtijdperk bemoeit de PVV zich al met de vraag wie er namens het CDA Kamerlid mag zijn (de bewindslieden moeten nog komen). Inderdaad een novum.
Nu Geert de stekker er weer in heeft gedaan, hebben we weer beeld. Alleen bleek de knop van de mediabox ineens op de dvd-stand te staan, met daarin een dvd van twee maanden geleden van Beatrix en Tjeenk Willink. Toen ik op de doorspoelknop drukte kreeg ik een nog ouder beeld. Dat van Jan Peter Balkenende die er nog steeds zit, samen met de ChristenUnie, een plichtsgetrouwe partij die in het huidige kabinetsspel door iedereen is afgedankt en nog uit het oertijdperk van de dubbelstekkers stamt. Van JPB kun je zeggen dat hij weer zijn vertrouwde rol speelt. Na het vertrek van de PvdA, een vervelende stoorzender, regeert zijn demissionaire minderheidskabinet (steunt nu op 26 zetels) voortvarend en zonder enig misbaar. Alle media-aandacht (van de beloofde radiostilte is bepaald geen sprake) is op de kabinetsformatie gericht. Eerder profiteerde JPB ook al in stilte van het straatrumoer en de schaduw van Pim Fortuyn. Daardoor is hij nu al acht jaar MP en zit hij er langer dan voorganger Wim Kok. De pluspool JPB functioneert als echte christelijke positivo het best als de rest van politiek en media door negativistische minpolen worden gedomineerd. Het demissionare kabinet Balkenende IV kan zo nog wel een tijdje blijven zitten en onverstoorbaar zijn werk blijven doen. Mij lijkt dat we hier van de variant 'Balkenende +' moeten spreken.