Voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat de strijd aan met Thom de Graaf (D66), ook zo'n figuur, om het vicepresidentschap van de Raad van State. Zo meldt Nu.nl.
Piet Hein Donner (CDA) zit aan z'n laatste termijn en Dijsselbloem kan nog wel een baantje gebruiken na de bende die hij achterliet voor z'n opvolger. Dit maakt hem natuurlijk uitermate geschikt voor de rol als adviseur van de regering omtrent wetgeving. Het huidige kabinet schijnt op de hoogte te zijn van Dijsselbloems' aspiraties maar geeft verder geen reactie.
Een echt spannende strijd zal het wel niet worden. Wel kan de nasleep ervan erg vervelend worden voor politiek-volgend Nederland. In de Volkskrant staat namelijk dat Dijsselbloem, Herman Tjeenk Willink als zijn voorbeeld beschouwt. Tjeenk Willink had er nogal een handje van om zijn positie bij het minste of geringste naar voren te halen en lui ermee om de oren te slaan. Je moet er toch niet aan denken dat Dijsselbloem iedere dag een beetje lijp gaat lopen doen met zo'n positie?
De Tweede Kamer levert in ieder geval aardig wat kritiek, helaas niet op Dijsselbloem maar wel op de procedure rondom de benoeming van vicepresident. Deze speelt zich namelijk volstrekt achter gesloten deuren af. Ook zonder Dijsselbloem als kandidaat is er zat kritiek te leveren. De Graaf (D66) zou zijn sollicitatiebrief namelijk af moeten leveren bij minister Ollongren (D66) of secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken, Maarten Schurink (ja, óók D66). Klinkt als partijkartel.