1. Home
  2. Baanbrekend idee van 18-jarige Nederlander eindelijk werkelijkheid: 'plastic soep' in oceanen wordt opgeruimd

Baanbrekend idee van 18-jarige Nederlander eindelijk werkelijkheid: 'plastic soep' in oceanen wordt opgeruimd

Geen categorie02 sep 2018, 13:00
Het begon als een idee voor een proefwerkstuk. De Nederlander Boyan Slat, toen nog 18 jaar, bedacht een methode om de plastic afval in de oceanen weg te 'filteren'. Dit idee werd opgepakt en na zes jaar wordt dit idee eindelijk uitgevoerd. Jaren van uitrekenen, construeren, opbouwen en het idealisme van een puber wordt eindelijk werkelijkheid.

The Ocean Cleanup, heet de missie. Boyan Slat, nu 24 jaar oud, bedacht het zes jaar geleden voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Het idee: een honderden meters lange ’arm’ drijft over de zeespiegel, voortgeduwd door de golven, de stroming en de wind. Een scherm reikt een paar meter onder water. Als een C-vormige bezem neemt hij het afval mee. Dieren kunnen eronderdoor zwemmen. Om de paar weken komt een vrachtschip langs om het opgeveegde afval uit zee te scheppen.

Die bestemming is de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep tussen Californië en Hawaï. De zeestroming brengt het afval ernaartoe en door diezelfde stroming komt het er niet meer uit. De drijvende vuilnisbelt is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. „In het eerste jaar willen we 50.000 tot 100.000 kilo aan wal brengen, dan zijn we tevreden”, zegt Lonneke Holierhoek van de Ocean Cleanup. Zij is de rechterhand van Slat en moet ervoor zorgen dat zijn ideeën in praktijk kunnen worden gebracht.

Het is werkelijk bizar dat een idee voor een profielwerkstuk binnen betrekkelijk korte tijd verworden is tot een gigantisch project. De simpliciteit van het model zorgt ervoor dat het makkelijk en relatief goedkoop is om op te bouwen en te vervoeren. De oceanen 'schoonvegen' is niet zomaar iets en het gaat nog jaren duren voor we het project een succes kunnen noemen. Toch kan Slat al tevreden zijn. Niet elke tiener krijgt de kans om zijn of haar idealisme te verwezenlijken. Chapeau!
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten