In Nederland hebben we nog steeds discussies over dubbele nationaliteiten en de rol daarvan binnen het parlement. Bij onze voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib was het een probleem dat ze een dubbele nationaliteit had en of ze wel het Nederland belang goed kon vertegenwoordigen. Het is namelijk nogal wat, voorzitter zijn van de Tweede Kamer, de leiding geven aan het debat van de top van de Nederlandse democratie. Het is dan niet meer dan logisch dat er vraagtekens worden gezet bij de loyaliteit als je dan een dubbele
nationaliteit hebt. Het is ook een zeer gevoelig en emotioneel onderwerp geworden en dat is zonde. Het is nogal bizar om te bedenken dat, zeker bij een politieke en publieke functie, er ook maar ergens sprake zou kunnen zijn van loyaliteit. Dan is het gewoon een legitieme vraag om te stellen, hoe emotioneel iemand er ook op reageert. Enfin, Arib heeft er niet aan gedacht verder om alleen haar Nederlandse nationaliteit te behouden, want het is een te beladen discussie geworden. Goed argument, of iets dergelijks.
In Australië doen ze het op een totaal andere manier. Niet alleen hebben ze daar een goed werkend immigratiesysteem, maar ook met identiteit en nationaliteit voeren ze daar een gedegen en goed beleid. Volgens de grondwet daar mag je helemaal niet in het parlement werken als je een dubbele nationaliteit hebt. De Australische vice-premier, Barnaby Joyce, heeft te horen gekregen dat hij
niet meer mag functioneren als volksvertegenwoordiger aangezien hij ook een Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. Het is daar dan ook niet meer dan logisch, dat het gaat om een principe kwestie, want het staat zelfs in de grondwet.
Dan kunnen we er emotioneel over doen, maar een dubbele nationaliteit heeft an sich een principieel rare functie in het publieke en politieke domein. Het leger in met een dubbele nationaliteit? Vertegenwoordiger zijn met een dubbele nationaliteit? Als je er rustig over nadenkt dan lijkt het ook niet logisch, vroeger moest je er ook niet aan denken dat het gebeurde. Dan kunnen we dus ook lessen trekken uit het verleden en uit andere delen van de wereld.