Asscher snapt weer niet dat kabinet met één mond spreekt

Geen categorie01 dec 2013, 17:45

Het is al tientallen jaren mantra in de Nederlandse politiek: 'het kabinet spreekt met één mond.' Brekebeentje Asscher lijkt echter veel moeite hebben zich er aan te houden. Nu weer over wachtgeld.

Asscher is nog niet klaar met het tegenspreken van de premier zelf als het gaat om zwarte pieten, of de vice-premier en Minister van Sociale Zaken is alweer een volgende kabinetscollega aan het vernederen. Dit keer gaat het om Minister van Binnenlandse Zaken en partijgenoot Ronald Plasterk, met wie Asscher openlijk van mening verschilt als het gaat om het invoeren van de sollicitatieplicht voor ontvangers van wachtgeld:

Oud-politici zonder baan moeten nadat ze een half jaar wachtgeld hebben gehad, passend werk accepteren, net als andere werklozen. Dat zei  minister Asscher (Sociale Zaken) in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Met deze opstelling neemt hij afstand van zijn partijgenoot Plasterk van Binnenlandse Zaken. Die verdedigde deze week in de Volkskrant de riante wachtgeldregeling voor politici omdat zij een hoog afbreukrisico hebben. "Politici hebben geen ontslagbescherming, dat hoort bij de aard van de functie. Want als ze het ergens mee oneens zijn, wil je niet dat ze aan het pluche blijven plakken omdat ze anders hun hypotheek niet meer kunnen betalen."

Natuurlijk is het heel goed mogelijk dat je zelfs als partijgenoten of zelfde ministers in een kabinet van mening verandert. Maar Asscher moet zich echter wel bedenken dat hij niet 'gewoon maar een intellectueel' is die af en toe bij tv-programma's mag aanschuiven om zijn meninkje te geven. Hij is de Minister van Sociale Zaken. Wanneer hij dus zijn mening geeft over politieke aangelegenheden, dicteert het Nederlandse staatsrecht dat we er dus vanuit mogen gaan dat hier een kabinetsstandpunt wordt verkondigd. Het wordt wel een beetje problematisch als dat 'kabinetsstandpunt' rechtstreeks indruist tegen het vorige standpunt wat het kabinet heeft ingenomen, amper enkele dagen terug. Welke lijn volgt het kabinet nu? De lijn-Plasterk of de lijn-Asscher? Met logica komen we er in dit geval wel uit: de maatregelen vallen in Plasterks portefeuille, dus diens woorden zullen wel meer waard zijn dan die van Asscher.

Deze puzzel is opgelost. Maar toch, om toekomstig leed te voorkomen: het wordt tijd dat minister-president Rutte zijn adjudant Lodewijk bij hem op het Torentje ontbiedt en hem nog even goed met het Nederlandse staatsrecht om de oren slaat. Ophouden met de zaak publiekelijk ondermijnen door ministers tegen te spreken. Als je zoveel behoefte hebt aan 'exposure' neem je maar een column in een dagblad. Als Nederlands minister heb je echter je privilege in om altijd en op elk gewenst moment je mening maar te kunnen geven, ingeleverd bij de eedsafname.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten