De Syrische president Bashar al-Assad is volgens Russische media bereid om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Daar verbindt hij wel enkele voorwaarden aan. Alexander Joesjtsjenko van de Communistische Partij van de Russische Federatie (KPRF)
zegt tegen de zender TASS dat er twee eisen zijn:
1. Het Syrische volk moet 'instemmen' met vervroegde verkiezingen
2. Het land moet eerst "bevrijd zijn van terrorisme"
Wat het eerste betreft is de vraag natuurlijk: en hoe wordt dat precies bepaald? Wordt er een referendum uitgeschreven? Zo ja, is dat referendum dan vrij of bemoeit Assad zich ermee? Of is hij degene die bepaald of zijn volk erachter staat of niet?
Aangezien Assad een brute dictator is die zijn volk op grove wijze onderdrukt is dat niet erg geruststellend. Hij noemt zijn wil namelijk gewoon de wil van 'het volk,' en dat is het dan.
Wat de tweede voorwaarde betreft: Assad noemt iedere groep die zich tegen hem verzet terroristen. Hij heeft het dus niet alleen over ISIS of Jabhat al-Nusra (een aan Al Qaeda gelieerde groep), maar ook over de FSA (Free Syrian Army) en andere gematigde groepen die gesteund worden door het Westen en Turkije.
Met andere woorden, Assad wil de macht over zijn hele land dus eerst weer in handen krijgen en daarna zegt hij verkiezingen te willen organiseren.
Klinkt leuk, maar het probleem daarmee is dat hij dan geen enkele reden heeft om zijn belofte in te lossen en op te stappen als hij de verkiezingen verliest. Daar komt bij dat hij de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk niet eens verliest als hij weer de enige machthebber is; daar zorgt hij dan zelf wel voor door mensen die tegen hem willen stemmen te intimideren en op te sluiten, en alleen stemmen op hem mee te tellen. Zo rollen dictators immers al jaren.