Zwarte Piet is dood. Met dank aan racismeroepers en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
Het is weliswaar nog lang geen Sinterklaas, maar de anti-Piet racismeroepers hebben al een belangrijke overwinning geboekt op de Nederlandse cultuur: de burgemeester van Amsterdam laat weten dat Zwarte Piet zal worden aangepast.
Zwarte Piet - wiedewiedewiet - zou namelijk een negatief stereotype zijn van de zwarte medelander. Hoe dat precies werkt - iedereen houdt van Zwarte Piet, hij deelt kadotjes en snoep uit, etc. - is mij onduidelijk, maar blijkbaar is PvdA'er Eberhard van der Laan het helemaal eens met de rechter die dat eerder dit jaar bepaalde. Daarom zal hij de komende vier jaar gebruiken om "elementen af te bouwen" die "voor de negatieve stereotypering zorgen."
Toch vindt Van der Laan het niet nodig om Zwarte Piet officieel dood te verklaren (dat laat hij over aan de professionele slachtoffers die de hele tijd roepen dat ze zich zo beledigd voelen door een oerhollandse traditie):
"Er is niets mis met Zwarte Piet. Wat is er mis met door de schoorsteen gaan? We halen alleen wel de negroïde stereotypering ervanaf."
Oh gossie, er is dus niets mis met Zwarte Piet, maar Piet moet wel verdwijnen, in ieder geval in zijn huidige vorm. Dat klinkt inderdaad volstrekt logisch, meneer Van der Laan; de powers that be in George Orwells boek 1984 kunnen een puntje zuigen aan zoveel politiekcorrect gespin.
Beste burgemeester Van der Laan, op het moment dat het publiek vindt dat Zwarte Piet moet veranderen zorgt het daar zelf voor. Daar is geen betweterige burgemeester met te veel vrije tijd voor nodig. Zolang dat niet gebeurt kunt u ervan uitgaan dat dit komt doordat de Nederlander de traditie nog altijd belangrijk vindt en in zijn hart heeft gesloten. Daar kom je dan niet aan.
Zo hebben we dus een VVD-burgemeester die hele Haagse wijken afstaat aan extremisten, en een PvdA-burgemeester die in zijn eentje een oude traditie binnenuit wil keren. En ondertussen vraagt de gemiddelde bestuurder zich vertwijfeld af waarom de kiezer het gevoel heeft dat er een gapend gat ligt tussen hem en politici. Tsja, wat denkt uzelf? Misscchien omdat jullie - bestuurders en politici dus - totaal zijn losgeslagen van de rest van de maatschappij?