Dit betekent grote problemen voor de relatie met Turkije.
Amerika 'helpt' de Koerden in Kobani al enige tijd. In de afgelopen weken bestond die hulp uit luchtaanvallen op ISIS-doelen: het was de bedoeling om de frontlinie van ISIS te verzwakken zodat de Koerden de strijd nog enige tijd konden voortzetten.
Hoewel dat deels is gelukt heeft de YPG het steeds moeilijker. Eén van de redenen daarvoor is dat ze gewoon niet genoeg wapens en ammunitie hebben. Het is lastig vechten tegen het ISIS-leger als je je moet verweren met stokken en stenen. Tot nu toe deed niemand daar iets aan; Amerika wilde de Koerden wel bewapenen, maar durfde het niet aan omdat Turkije dat absoluut niet wilde.
The U.S. military said late Sunday that it had dropped weapons, ammunition, and medical supplies to Kurdish forces battling to hold the Syrian border town of Kobani against Islamic State militants. The airdrops were the first of their kind and followed weeks of U.S. and coalition airstrikes in and near Kobani. Earlier Sunday, U.S. Central Command (CentCom) said that it had launched 11 airstrikes overnight in the area.
Obama doet dit niet omdat hij opeens het licht heeft gezien, maar omdat Amerikanen vinden dat hij
veel te zacht optreedt tegen ISIS. 57% keurt zijn beleid af. Normaal gesproken heeft hij daar lak aan, maar nu niet: er komen namelijk verkiezingen voor het Congres en de Senaat aan. Als hij die verliest wordt het erg lastig voor hem om ook maar
iets voor elkaar te krijgen in de laatste twee jaar van zijn presidentschap. En dus besluit hij
opeens om de YPG snel wat wapens te sturen.
Dat zal de Koerden natuurlijk bommen. Zij zijn nu bewapend en kunnen de strijd voortzetten. Het zal niet genoeg zijn voor de YPG om ISIS uit te schakelen, maar hierdoor kunnen ze de strijd wél langer volhouden. Het geeft ze meer tijd en dus hoop op een goede afloop van de strijd om Kobani.
Eén man zal daar minder over te spreken zijn: Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president. Zijn strategie is er duidelijk opgericht om ISIS alle tijd en mogelijkheden te geven om de YPG/PKK ernstig te verzwakken. Als de Koerdische strijders deze strijd overleven zullen zij in de ogen van veel Turkse Koerden echte helden zijn die gesteund moeten worden. En dat terwijl er al zoveel onrust is in het oostelijke deel van het land.
In Erdogans ogen is dat op zichzelf al vervelend, maar het wordt zo mogelijk nog erger als de YPG de wapens die ze nu hebben gekregen van Amerika op een later tijdstip zal gebruiken tegen Turkije.
Conclusie: de Turkse president zal hier alles behalve blij mee zijn. Het zou me niet verbazen als hij vandaag een paar felle speeches geeft waarin hij Amerika ervan beschuldigt Turkije kapot te willen maken. "Amerikanen steunen de PKK! Amerika wil Turkije kapotmaken!"
Leuk bedacht natuurlijk, maar hij had dit kunnen voorkomen door zélf in te grijpen. Door zijn inactie heeft hij er zélf voor gezorgd dat Amerika deze stap moet nemen en de Koerden nu direct bewapent; Obama kan het zich eenvoudig niet veroorloven om de Koerden te laten afslachten. Erdogan had dat moeten begrijpen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.