1. Home
  2. Alle spaarders gedwongen tot redding Europese banken

Alle spaarders gedwongen tot redding Europese banken

Geen categorie06 mei 2013, 18:59
Velen van ons hebben zich verbaasd over het feit dat Cypriotische spaarders die, hoewel ze hun geld toevertrouwen aan een bank, als zijnde schuldeiser mee moest gaan betalen aan de redding van Cypriotische banken. Een dergelijke onteigening maakt het systeem en de spaarders onzeker: wat doe je met je geld als dat op die bank niet veilig is om buiten het bereik van de (Europese) Staat te blijven? Het ging toen dus om Cypriotische spaarders en Cypriotische banken. Dat wordt misschien anders.
Vanochtend las ik een bericht waarin een EU-voorstel wordt uiteen gezet dat ertoe moet leiden dat Europese spaarders indien nodig, kunnen worden aangesproken op de redding van welke Europese bank dan ook. In het voorbeeld van Cyprus: die nieuwe Europese regelgeving zou ertoe moeten leiden dat ook de Nederlandse spaarrekeninghouder wordt aangesproken op de redding van het Cypriotische financiële systeem. Of Spaans, of Italiaans, of Frans, of Grieks...
Kortom, de regels die een paar weken geleden golden voor Cypriotische spaarders (iedereen met een spaarrekening die groter is dan € 100.000, betaalt mee aan de redding met het meerdere boven die ton) zou moeten gaan gelden voor alle inwoners in de EU. Die €100.000 is herkenbaar uit het depositogarantiestelsel en moet een kans op een bankrun verkleinen. Maar het is duidelijk: de EU (of de ECB of de eurogroep, zo u wil) wil een greep kunnen doen in uw beurs, op ieder willekeurig moment, zolang zij maar van mening is dat het nodig is.
Wat leren we hieruit: ondanks de miljardeninjecties, die oorspronkelijk op grond van het EU-verdrag onmogelijk was, is het probleem blijkbaar zo groot dat het mogelijk moet zijn alle (grote) spaarders in EU aangesproken aan te kunnen spreken op de redding van welke Europese bank dan ook. Uit een dergelijk voornemen spreekt wanhoop, wat het vertrouwen in het systeem, in de voortgang of in de EU niet vergroot. Integendeel. Ik raak er meer en meer van overtuigd dat het weer goed is de 'ouwe sok' uit de kast te halen. As mijn geld dan toch niet veilig is, dan heb ik liever dat het niet veilig is binnen mijn eigen bereik.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten