Syrië aast op wraak nadat Israël zondagmorgen bombardementen in de buurt van de hoofdstad Damascus uitvoerde. Daar zal het niet snel van komen.
Doelwit van de luchtaanvallen waren blijkbaar wapens die van Iran onderweg waren naar Hezbollah, de Libanese terreurgroep die door zowel Iran als Syrië wordt ondersteund en de afgelopen twee jaar het regime van Bashar Assad heeft bijgestaan in het neerslaan van de overwegend soennitische opstand in diens land. Hezbollah is een sjiitische moslimgroepering die door Iran en Syrië wordt ingezet om Israël het leven zuur te maken.
De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken waarschuwde zondag dat Israël "wederom zal lijden" als gevolg van de bombardementen die hij vergeleek met een "oorlogsverklaring."
Zo'n vaart zal het niet lopen. De Syrische regering heeft alle middelen nodig om te voorkomen dat de opstand in eigen land uitbreidt. Als Syrië toch terugslaat, zou Israëls bondgenoot Amerika bij de strijd betrokken kunnen raken. In de Verenigde Staten roepen al tal van Republikeinen president Barack Obama op zich in de Syrische burgeroorlog te mengen. Als Israël wordt aangevallen, is het moeilijk voor te stellen dat Obama dergelijke oproepen kan blijven negeren. Dan zijn de dagen van Assad echt geteld.
Ook Israël zich niet te wachten op oorlog. Assad is niet bepaald een goede buur, maar Syrië heeft onder diens leiding voor niet al te veel onrust gezorgd. En wat als Assad van het toneel verdwijnt? Grote kans dat radicale moslims in zijn land de macht overnemen. Die zouden zich weliswaar aan Amerikaanse bondgenoten in de regio als Saoedi-Arabië en Turkije kunnen binden, ook soennitische staten, maar net zo goed vrienden kunnen zoeken in Egypte en Gaza waar islamisten de dienst uitmaken. Dan wordt het Midden-Oosten er voor Israël niet veiliger op.
De kans is wel aanwezig dat Hezbollah, mogelijk aangestuurd vanuit Damascus, terugslaat in de vorm van raketaanvallen vanuit Syrië of het zuiden van Libanon. Vandaar dat Israël aan de grens anti-raketafweergeschut in stelling heeft gebracht, het zogenoemde Iron Dome-systeem dat in de laatste Gaza-oorlog zeer effectief bleek.