Alexander Pechtold heeft gereageerd op het interview van Geert Wilders, waarin hij zegt dat de islam wat hem betreft geen religie is. Tja, een erg volwassen reactie is het niet, maar politieke retoriek is vaak nu eenmaal zo. Wat voor consequenties heeft de inhoud van de uitspraak van Pechtold?
Dit verwijt van Alexander Pechtold komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dat heeft die wel vaker gedaan, en niet alleen hij, veel meer anderen. De partij van Geert Wilders hoeft daardoor niet het verkiezingsprogramma door de leden te laten goedkeuren. Ook kunnen er geen wijzigingen aangepast worden. Niet dat er veel aangepast kan worden aan een A4'tje.
Geert Wilders heeft daardoor alle macht in handen, want hij is het enige lid en kan daardoor alles bepalen. Het feit dat er niet meer leden zijn, betekent niet gelijk dat een partij niet democratisch an sich is. Partijen in de Tweede Kamer bestaan eigenlijk niet volgens de Grondwet. Dus een echte blamage is het niet.
Is het dan niet juist goed als een partij veel leden toelaat en toestaat om veranderingen aan te brengen? Ja, dat wel, want hoe meer kennis en expertise zich kan uitspreken, hoe beter en nauwkeuriger een programma kan zijn. Debat binnen een partij, voor zover het toegelaten wordt, is goed voor de kwaliteit van de beoogde beleidsvoorstellen. Aan de andere kant, de praktijk is toch vaak dat binnen de bestaande partijen er niet veel ruimte is voor echte inspraak of verandering, ook al kan het formeel wel. Sociale druk en politieke spelletjes zijn daarvan de oorzaak. Dat is an sich niet erg, dat is gewoon een menselijke realiteit.
Aan de andere kant, de PVV staat sociaal-cultureel gezien aan de uiterst rechter kant. De islam verbieden en uitspraken met betrekking tot de islam? Dat is vrij autoritair, waarin de overheid heel veel invloed heeft op het leven van burgers. Dat kan gezien worden, in de volksmond, als uiterst rechts. Dat moet Geert Wilders ook meewegen. Op het moment dat zo een partij leden toe laat, dan kunnen er mensen lid worden die gevaarlijk of extreem kunnen zijn. Dat ziet men nu, ook bij de FvD, waarin mensen van de NVU de partij 'infiltreren'.
Zo is het ook gelopen met Alternative für Deutschland, dat begon als een eurosceptische academische groepering, maar dat nu steeds meer beïnvloed wordt door extreem-rechtse opinies. Dat is het risico van een ledenpartij en je moet je afvragen of een partij als de PVV dat wel moet willen.