En Leon de Winter is er blij mee.
Afgelopen zondag mocht Ruslandkenner, schrijver en oud-correspondent in Moskou, Alexander Münninghoff, aanschuiven om te praten over de toegenomen spanningen tussen het Westen en
Rusland.
Zijn belangrijkste boodschap was dat we er allemaal meer aan hebben als met name
Amerika en Rusland een goede relatie met elkaar hebben, dan dat ze elkaar behandelen als aartsvijanden.
"Zonder de Russen gaat het natuurlijk niet," aldus Münninghoff terecht. En hoe praat je met ze? Nou, vooral "niet door ze nog erger te beledigen" en te bedreigen. Je moet de dialoog aangaan met het Kremlin, legde hij uit, al was het maar om te voorkomen dat er een grote nieuwe wereldoorlog uitbreekt. Want in de ogen van Münninghoff komt die soms wel erg dichtbij.
Volgens de Ruslandexpert is één van de grootste problemen dat wij in het Westen Rusland niet of nauwelijks begrijpen. "Ik merk dat dit nog niet goed ingezien wordt," zei hij terecht. "Wij in het Westen zijn in principe christenen," aldus hij. Tenminste, zo zien we onszelf nog steeds qua cultuur. "Hoofdzaak is in de psyche van de mensen dat wij in het Westen het christendom bevochten hebben, ervoor opgekomen zijn, rond 300 is dat toen gelukt..." maar in de Slavische wereld heeft het nog vele honderden jaren geduurd voordat men zich bekeerde. Dat gebeurde pas rond het millennium toen de heerser van Kiev zich bekeerde ... en het volk zich met hem moest bekeren. In één klap. Allemaal.
In het Westen hadden we daarna de renaissance, de scheiding van de macht, etc., maar in Rusland is dat nooit zo geweest. En Rusland wil dat ook niet zijn. "Mensen schrikken zich dood," zei hij terecht, als leiders heel democratisch gaan lopen doen. "Mensen associeren democratie vooral met chaos" en allerlei onlusten. Ze hebben dus behoefte aan een sterke leider, iemand die het heft in handen neemt, die aangeeft wat de grenzen zijn, die zijn wil ten uitvoer brengt, terwijl de gewone Rus zijn leven in alle eenvoud leidt (en trouw naar de kerk gaat).
Tegelijkertijd zien Russen alles vanuit de hoek van religie. 'Het Westen' staat gelijk aan 'de Katholieken.' En dat zijn in hun ogen de farizeeërs van onze tijd. De uitbreiding van het NAVO-bondgenootschap is in hun ogen een "echte katholieke streek," aldus Münninghof.
Oh ja, en wat betreft inmenging in verkiezingen en dergelijke: als we even naar 1996 kijken, toen hebben de Amerikanen de Russische verkiezingen gewoon beslist, natuurlijk. Is dat dan wel oké? Waarom mogen de Russen dat niet in Amerika doen dan?
Zelfs wat betreft de Krim had Münninghoff een belangrijk punt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn om het te begrijpen: de Krim is qua bevolking gewoon Russisch. En qua cultuur ook. Het was deel van Oekraïne omdat het een "gift" was aan de leiders van dat land. Ooit. Maar feitelijk was het in elk opzicht Russisch... behalve dan dat het officieel bij Oekraïne hoorde. Dat is juridisch gezien geen goede basis om zo'n regio in te lijven bij Rusland, maar het is wél belangrijk dat Münninghoff uitlegt waarom Russen het volkomen normaal vinden dat de Krim is ingelijfd. Zéker als je bedenkt dat Sebastopol vrijwel zeker een NAVO-haven geworden zou zijn als Rusland niet ingreep. En dat was voor Moskou natuurlijk volkomen onacceptabel.
Leon de Winter was zo tevreden met Münningshof optreden dat hij de video op Twitter gooide:
https://twitter.com/leondewinter/status/988348740095430657
Eigenlijk valt hier natuurlijk weinig tegen in te brengen. Münninghoff heeft honderd procent gelijk. Wij in het Westen begrijpen Rusland inderdaad maar nauwelijks, en er zijn te weinig opiniemakers en politici met de bereidheid om zich te verdiepen in dat land en volk.