1. Home
  2. Academicus komt met verhaal dat Vikingen islamitisch waren: grap loopt iets te erg uit de hand

Academicus komt met verhaal dat Vikingen islamitisch waren: grap loopt iets te erg uit de hand

Geen categorie20 okt 2017, 21:00
De Uppsala Universiteit kwam laatst met de 'ontdekking' dat op een stuk stof van de Vikingen, 'allah' stond. Dat werd nogal een nieuwsitem dat door de media over heel de wereld werd overgenomen. Het leek ook een slechte grap, waarbij het dogmatisch denken over de multiculturele samenleving in Zweden steeds meer uit de hand loopt. Dit leek een volgende stap te zijn.
https://twitter.com/UU_University/status/915205765060792321?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fdailycaller.com%2F2017%2F10%2F16%2Fislamic-art-and-architecture-expert-debunks-claims-about-muslim-vikings%2F
The Guardian, BBC, en andere media namen het bericht over en zelfs the New York Times. De onderzoekers wisten eerst niet wat er stond, maar op een gegeven moment kwamen ze er achter dat ze de patronen ook zagen in Spanje met betrekking tot de Moren. Vanaf dat punt werd het steeds groter en groter en werd het vooral aangegrepen als vergoeilijking van het open immigratiebeleid van de regering van Zweden.
Toen moest er natuurlijk op het bericht gereageerd worden, vanuit andere bronnen evan expertise. Stephennie Mulder moest de theorie 'debunken'. Zij is een expert op het gebied van islamitische architectuur en kunst:
https://twitter.com/stephenniem/status/919897406031978496

“There is something very troubling here about the relationship between news media and experts, who should have been consulted for verification,” she continued. “It should go without saying that a single scholar’s un-peer-reviewed claim does not truth make.”

“Here’s the deal with Viking ‘Allah’ textile, as I have been able to piece it together over past few days. As an Islamic art historian & archaeologist, I was immediately suspicious about style of Arabic epigraphy. It’s really so simple that I spent five days thinking, it couldn’t be that Larsson would make so fundamental and obvious a mistake,” said Mulder.

Mulder explained that the most obvious issue with Larsson’s methodology was that the Viking textile is dated to the 10th century, while the style of epigraphy in Larsson’s drawing comes from the 15th century.

Wat ze zegt is dat de tijden van de textiel en de style van het patroon nogal wat jaren van elkaar verschillen. Ze vindt het gevaarlijk dat veel mensen dit zomaar overnamen, zonder eerst de mening van een expert erbij te halen. Zelf moest ze vijf dagen overwegen of Larsson, de onderzoeker, niet gewoon een grap maakte en dat ze het zich niet kon voorstellen dat hij zo een grote fout maakte. Enfin, grappig is het uiteindelijk wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten