Aantal aanmeldingen in het hoger onderwijs loopt terug. En dat is juist goed nieuws!

Geen categorie20 apr 2016, 16:00

Het CDA was vanochtend 'not amused' door een bericht dat het aantal aanmeldingen bij het hbo terugloopt.

De christen-democraten zijn niet zo tevreden met het onderwijsbeleid van het kabinet-Rutte. Reden? Er melden zich minder studenten aan dan voorgaande jaren, en het CDA spreekt daarom dan ook van een "kaalslag."

Bij Goedemorgen Nederland deed Kamerlid Michel Rog z'n hele praatje hieromtrent uit de doeken:

https://twitter.com/cdavandaag/status/722712718491430913

Het was een aanklacht tegen het leenstelsel, wat volgens de parlementariër de ontegenzeggelijke oorzaak zou zijn van al deze problemen. Is dat ook zo? Tja, wellicht.

Maar los van dat hele leenstelsel zou ik hier graag wel eens een taboe willen doorbreken. Het is namelijk iets wat mensen niet altijd durven zeggen: het is juist heel goed als er minder mensen rondlopen in het Nederlandse hoger onderwijs. Zo'n statement klinkt misschien een beetje contra-intuïtief, maar denk er eens over na.

Het zit zo: al decennia stijgt jaar op jaar het aantal mensen dat een hbo- of universitaire opleiding doet. Heel mooi, dat iedereen kan leren. Maar dit leidt ook tot een enorme verzadiging op de arbeidsmarkt: mensen spenderen jaren aan een studie die telt als de crème de la crème, maar komen er later achter dat je dan wel een afgeronde masteropleiding psychologie of archeologie op zak kan hebben, maar dat dit papiertje niet echt meer waard is dan het middelbareschooldiploma, dat al heel wat bloed, zweet en tranen en kostbare levensjaren geleden behaald is. Er is door het leger aan hbo- en wo-afgestudeerden op de arbeidsmarkt zo'n enorme instroom van overgediplomeerden ontstaan, dat bedrijven die sollicitaties uitschrijven bijzonder veel diploma's vragen.

Het gevolg is een opwaartse spiraal voor de werkzoekenden, waarin iedereen steeds meer diploma's moet halen, steeds meer geld moet spenderen aan onderwijs en steeds meer jaren in de boeken en mínder in het bedrijfsleven doorbrengt. Alles om maar aan de minimumeisen van de werkvloer te blijven voldoen. Er wordt in Nederland met die diplomarace een hoop geld verkwist, mensen vergooien kostbare werkjaren vol potentiële arbeidsproductiviteit aan eindeloze studie-excercities en aan het eind van het liedje voelt de overheid zich nu genoodzaakt om de studiefinanciering te vervangen door een leenstelsel.

Beste CDA en Michel Rog: laat dit leenstelsel de komende jaren z'n werk maar eens doen. Nederland kan wel wat af met wat minder overgediplomeerde werknemers, en een cultuur waarin iedereen naar het hbo of de universiteit moet. Dan kunnen we daarna weer eens spreken over een herinvoering van de studiefinanciering. Maar eerst die cultuuromslag voltooien.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten