Het is de meest voor de hand liggende conclusie.
De Telegraaf bericht dat twee hooggeplaatste bronnen bij de Turkse inlichtingendiensten zeggen dat men ervan uitgaat dat ISIS achter de aanslag van gisteren in Ankara zit. Er gingen toen twee bommen af - gedragen door zelfmoordterroristen. Volgens de meest recente informatie kwamen daar minimaal 95 mensen bij om het leven.
Kort na de aanslag berichtte ik al voor het Amerikaanse PJMedia.com dat de aanslag mij sterk deed denken aan een aanslag eerder dit jaar in het plaatsje Suruç. Ook die aanslag werd uitgevoerd bij een demonstratie georganiseerd door Koerden. En ook toen kwamen er tientallen onschuldige burgers om.
De Turkse inlichtingendiensten denken daar dus net zo over. Niet zo gek. Naast de opzienbarende overeenkomsten is er namelijk ook een gegronde reden dat ISIS Koerden wil doden: Koerdische groeperingen zijn de meest effectieve vijand van de radicaal-islamitische terroristische organisatie.
Daar komt nog eens bij dat ISIS er baat bij heeft als het onrustig is in Turkije. De spanningen in dat land nemen razendsnel toe. Hele bevolkingsgroepen staan op het punt om elkaar aan te vliegen; gewone, gemiddelde Turken beschuldigen afwisselend (en soms zelfs tegelijkertijd!) de PKK, ISIS, het Westen, Israël én de Turkse overheid van (steun voor) terrorisme. Het gevolg: de spanningen nemen met de dag toe. En dat terwijl er verkiezingen aankomen; die vinden plaats op 1 november.
Ondertussen doet president Recep Tayyip Erdogan er alles aan om het vuurtje nog eens extra op te stoken. Hij gelooft namelijk dat zijn partij alleen kan winnen als het electoraat diep verdeeld is; de theorie is dat kiezers dan voor 'een sterke man' gaan. Iemand die 'de boel bij elkaar kan houden,' indien nodig op hardhandige wijze. Interessant genoeg wijzen peilingen op het tegengestelde: het heeft er alle schijn van dat de AKP weer op een nederlaag aanstuurt. Als dat gebeurt kon dat weleens het einde inluiden van de AKP als dé dominantie partij in Turkije.
Het probleem daarmee? Veel mensen geloven dat Erdogan tot bijzonder veel bereid is om de macht toch nog in handen te houden. Ook blijft hij sowieso president; ook als de AKP uiteindelijk niet deel uitmaakt van een toekomstige coalitie. Daar komt bij dat het lang niet duidelijk is welke partij - of welke leider - het stokje van de AKP kan overnemen. Het heeft er dus alle schijn van dat de onrust in Turkije de komende weken en mogelijk maanden verder zal toenemen. De enigen die daar baat bij hebben zijn terroristische organisaties: zowel ISIS als de PKK.