Sociale ramp
Uit
recent onderzoek blijkt dat zestig procent van de zes miljoen Spaanse werklozen al meer dan een jaar thuis op de bank zit. Erger is, dat het deel van de mensen in deze groep die al drie jaar thuis zit, snel groeit en nu 20 procent bedraagt: één op de vijf werkzoekenden heeft al drie jaar niet meer gewerkt, zo publiceerde het Spaanse nationale bureau voor de statistiek (INE) afgelopen vrijdag.
Dit zijn natuurlijk dramatische cijfers, temeer, daar een spoedige kentering er niet inzit. Niet voor niets acht Bolkestein zowel de europese Commissie als de ECB mede-verantwoordelijk voor dit drama. Spanje moet hoognodig de eurozone uit c.q. moet er zo spoedig mogelijk een flexibel monetair stelsel á la TMS (The Matheo Solution) worden toegepast in de eurozone, want zo kan het niet langer.
Daar komt bij, dat de kans op werk recht evenredig is met de periode dat iemand werkloos is. Met andere woorden: hoe langer werkloos, des te kleiner de kans op een baan. Er dreigt dus een hele generatie op te groeien zonder dat die ooit betaald werk heeft verricht. Bizar als je er even over nadenkt.
In het stukje uit 'In Spanje' staat weliswaar dat driekwart van de hoogopgeleiden een baan heeft, maar uit eigen kring verneem ik dat veel, heel veel hoogopgeleiden, waaronder artsen en professoren, de benen nemen naar het buitenland. Op die manier verliest het land haar kostbaarste kapitaal: goed opgeleide mensen, die kunnen bouwen aan de toekomst van het land.