In een recente uitzending van Jinek spraken voormalige presentatrices van het NOS Jeugdjournaal, Siham Raijoul en Roos Moggré, openhartig over de onprettige sfeer bij NOS Sport. De presentatrices vonden het geen fijne plek om te zijn en probeerden er zo min mogelijk te komen. Dit vanwege het alom aanwezige 'grensoverschrijdende gedrag': seksueel of anderszins.
Volgens Moggré liepen er bepaalde types rond waar ze liever niet mee in aanraking kwam en dook ze soms weg in een wc of maakte ze een ommetje. Raijoul had vergelijkbare ervaringen en moest soms de moed bij elkaar rapen om iets te vragen op de sportredactie.
Jinek, zelf werkzaam geweest bij de NOS, herkende de situatie die de presentatrices schetsten. Ze zei dat het zo was geaccepteerd en dat er geen stennis over werd geschopt. Raijoul en Moggré gaven toe dat ze zelf nooit iets hebben gezegd over de situatie en dat ze het belangrijk vinden om er nu wel over te praten, zodat de volgende generatie er wel over kan praten en kan corrigeren.
Voormalige profwielrenner Marijn de Vries schreef een column over het wangedrag bij de NOS en Moggré vond die column sterk, omdat die haar deed inzien dat veel vrouwen, zij inclusief, vaak dingen normaal maken die niet normaal zijn. Ze zei dat ze veel dingen heeft weggelachen, maar soms waren er situaties die ze bedreigend of vervelend vond. Raijoul zei dat ze tijdens haar werk te maken heeft gehad met racisme en dat ze vaak aan zichzelf twijfelde als ze daar iets van zei.
Moggré nam het vooral de leiding kwalijk. Ze zei dat er jarenlang klachten zijn binnengekomen, maar dat er nooit iets mee is gedaan. Raijoul vond het verhaal van voormalig NOS Studio Sport-presentatrice Aicha Marghadi herkenbaar, omdat zij ook werd gepest vanwege haar afkomst. Volgens Raijoul had ze zelf ook te maken met racisme tijdens haar werk, maar ze zei niet waar en wanneer. Het gevoel van eenzaamheid is het grootste gevoel dat is blijven hangen bij Raijoul.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is opvallend dat dit soort grensoverschrijdend gedrag schering en inslag was bij de NOS, een omroep die vaak wordt gezien als links en politiekcorrect. Als het over anderen gaat is de NOS er als de kippen mij om ze te veroordelen wegens politiekcorrecte misstanden.