Meer dan 40 gemeenten hebben vergevorderde plannen voor nieuwe azc's, wat tot grote frustratie leidt bij bewoners. Ondernemers zoals Tjade Berkers uit Naarden ontvangen plotseling een brief dat er een azc naast hun gebouw komt schrijft De Telegraaf, zonder dat ze enige inspraak hebben gehad. Dit soort top-down besluitvorming is onacceptabel en toont een diepgewortelde minachting voor de inwoners die het meeste impact ondervinden van deze besluiten.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de betrokken gemeenten proberen het op een positieve manier te spinnen: de gemeenten die nu doorpakken, krijgen bonussen van het Rijk die kunnen oplopen tot 4000 euro per plek. Maar wat is dit anders dan het belonen van slecht gedrag? Klassiek Liberaal binnen de VVD en BBB-Kamerlid
Claudia van Zanten spreken er schande van. Ze wijzen erop dat de opvangdwangwet juist wordt ingetrokken om te voorkomen dat heel Nederland verandert in een tweede Ter Apel. Maar blijkbaar hebben sommige gemeenten weinig op met de wensen en belangen van hun eigen inwoners.
Premier Dick Schoof mag dan beweren dat het annuleren van de wet zorgvuldig moet gebeuren en tijd kost, maar ondertussen gaan gemeenten door met hun asielplannen alsof er niets veranderd is. Het wordt tijd dat de overheid echt naar haar burgers luistert en stopt met het eenzijdig doordrukken van deze asielplannen. Het is hoog tijd dat de bevolking wakker wordt en opkomt tegen deze flagrante schending van hun rechten en belangen. De bevolking van deze gemeenten moet in verzet komen. Zwijgen is instemmen met wanbeleid.