1. Home
  2. Asielopvang in hotels kost 373 miljoen euro: belastingbetaler draait op voor peperdure asielhobby
shutterstock 2131281529

Asielopvang in hotels kost 373 miljoen euro: belastingbetaler draait op voor peperdure asielhobby

Immigratie10 okt , 19:00
Dat de opvang van asielzoekers in Nederland al jaren niet meer houdbaar is, dat wisten we al. Maar dat de kosten nu werkelijk exploderen, dat is weer een nieuwe dimensie aan deze steeds slechter wordende soap. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) huurt namelijk steeds meer hotelbedden in om asielzoekers op te vangen. En we hebben het hier niet over een paar bedden in een budgethotel. Nee, inmiddels zijn er bijna 10.000 plekken in 79 hotels door het hele land. En wat kost dat de Nederlandse belastingbetaler? Een astronomisch bedrag van maar liefst 373 miljoen euro – en dat in slechts zeven maanden tijd. Nog even, en we kunnen richting het miljard.
Voor het eerst heeft het ministerie van Asiel en Migratie bekendgemaakt hoeveel die noodopvang de belastingbetaler nou daadwerkelijk kost. Het is een optelsom van de huur van het gebouw, beveiliging, huur van ander personeel, weekgeld voor de asielzoekers, en hun vervoer. Alleen de medische zorg en overhead zijn niet bij het bedrag inbegrepen. En wat blijkt? Het bedrag van 373 miljoen euro is ruim drie keer zo hoog als de kosten van de reguliere opvang van asielzoekers. De reguliere AZC’s zijn dus niet alleen beter uitgerust, maar ook veel goedkoper. Toch kiest de overheid er keer op keer voor om hotels vol te stouwen met asielzoekers, alsof het ons allemaal geen cent kost.
En wat mogen we volgend jaar verwachten? De prognoses laten zien dat de totale kosten voor hotelopvang in 2024 zomaar in de buurt kunnen komen van 700 miljoen euro. Zeshonderd tot zevenhonderd miljoen euro voor het gebruik van hotels als tijdelijke asielopvang. En wie betaalt dat allemaal? Precies, de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler. Mensen zoals u en ik, die zich ondertussen afvragen waarom boeken, kranten, en toegang tot concerten, musea en theaters allemaal fors duurder moeten worden. Het antwoord is simpel: iemand moet deze asielhobby betalen. En zoals Pegida-leider Edwin Wagensveld op X terecht stelt: elke euro belasting die binnenkomt, kan maar één keer worden uitgegeven. En dat gaat nu dus naar de opvang van asielzoekers in peperdure hotels.
Laten we niet vergeten dat we hier praten over een noodoplossing die inmiddels het nieuwe normaal lijkt te zijn geworden. De overheid heeft duidelijk de grip verloren op het asielbeleid en lijkt met pleisters het hele systeem bij elkaar te willen houden. Maar ondertussen lopen de kosten op en betaalt de burger de prijs. De reguliere opvangcentra zijn goedkoper en beter geschikt, maar in plaats van daar meer in te investeren en echt met een structureel plan te komen, worden er contracten afgesloten met hotels die de kas van het COA verder uitputten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Het is de hoogste tijd dat Den Haag wakker wordt. Deze situatie is niet meer te verantwoorden tegenover de mensen die elke maand hun belasting afdragen en daar een fatsoenlijke samenleving voor terug willen zien. Nederland is de asielopvang kwijtgeraakt aan een systeem van lapmiddelen en paniekbesluiten. De cijfers liegen er niet om, en het is hoog tijd dat er een einde komt aan deze geldverslindende aanpak. Laten we het asielbeleid hervormen en zorgen dat we niet langer met onzinnige kostenposten als deze blijven zitten. Want zoals we allemaal weten: elke euro die aan asielhotelletjes wordt uitgegeven, is een euro die ergens anders niet kan worden besteed. Hoog tijd dat de prioriteiten rechtgezet worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten