ursula von der leyen eu dictator
Ursula Von der Leyen hoeft geen telefoontje van Trump te verwachten. Bron: European Parliament/ Wikimedia Commons.

Trump negeert Von der Leyen: het enige juiste signaal naar een ongekozen EU top

EU20 jan , 17:00

Donald Trump begint zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten met een duidelijke boodschap: de ongekozen elite van de EU verdient geen prioriteit. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft wekenlang geprobeerd om contact te leggen met Trump, maar haar telefoontjes bleven onbeantwoord. En terecht. Trump laat hiermee zien dat hij het democratisch tekort van de EU niet accepteert en dat hij zijn tijd liever besteedt aan democratisch gekozen leiders.

De EU houdt zichzelf graag voor als bastion van democratie, maar niets is minder waar. Wie heeft Ursula von der Leyen gekozen? Precies, niemand. De gehele top van de Europese Commissie, inclusief de voorzitter van de Raad en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, is nooit door Europese burgers verkozen. Toch bemoeit deze ongekozen elite zich met elk detail van ons leven – van wat we eten tot hoe we reizen – en verdeelt zij jaarlijks miljarden aan belastinggeld zonder directe inspraak van de burgers.

Trump, ongeacht de kritiek die hij krijgt, is democratisch gekozen. Hij vertegenwoordigt de stem van het Amerikaanse volk, iets wat niet gezegd kan worden van Von der Leyen. Dat zij nu met de pet in de hand probeert te onderhandelen met Trump, terwijl zij zelf geen enkele democratische legitimiteit heeft, zegt genoeg over hoe de EU zichzelf ziet: een bureaucratisch monster dat denkt boven democratische principes te staan.

Volgens voormalig Nederlands ambassadeur Henne Schuwer benadert de EU Trump op een manier die te vergelijken is met "de pet in de hand houden" aldus de NOS. Von der Leyen bood bijvoorbeeld aan om meer vloeibaar gas uit de VS te importeren, terwijl dit juist een onderhandelingspunt had moeten zijn. Dit toont niet alleen zwakte, maar ook een gebrek aan strategie. Terwijl Trump openlijk kritiek heeft op de handelsbalans tussen de VS en de EU, probeert de Commissievoorzitter goodwill te kopen zonder echte tegenwaarde te eisen.

In plaats van tijd te verspillen aan Von der Leyen, richt Trump zich op leiders die wél democratisch zijn gekozen en daadwerkelijk iets te zeggen hebben. Zo heeft hij in Parijs de heropening van de Notre Dame gevierd met Macron, ontmoetingen gehad met de Hongaarse premier Orbán en de Italiaanse premier Meloni, en onderhandelingen bevorderd tussen Italië en Elon Musks Starlink. Het verschil is duidelijk: Trump zoekt bondgenoten met wie hij op gelijkwaardig niveau kan praten.

De EU blijft zich voordoen als een verdediger van democratische waarden, maar is zelf het schoolvoorbeeld van een anti-democratisch systeem. Het voortdurend opleggen van regels en censuur, het beperken van nationale soevereiniteit en het manipuleren van de publieke opinie door middel van media, zijn tekenen van een unie die steeds meer totalitaire trekken vertoont.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS maken we onze GROTE zorgen om de globalisten en dan met name het WEF en Klaus Schwab. Daarom ondersteunen wij een initiatief van onze vrienden van Cultuur Onder Vuur. Teken de petitie waarin geëist wordt dat Nederland de banden met de globalisten van het WEF voor eens en altijd verbreekt. Het kost je maar 30 seconden, maar die tijd is het meer dan waard. Laten we samen een vuist maken tegen de enge Klaus Schwab!

Door Von der Leyen en de EU te negeren, geeft Trump een krachtig signaal af: ongekozen bureaucraten verdienen geen podium in onderhandelingen die echte democratie vereisen. Het is tijd dat Europa wakker wordt en inziet dat de echte dreiging voor democratische waarden niet Trump is, maar de EU zelf. Democratie mag niet langer een lege slogan zijn; het moet weer de kern van het Europese bestuur worden. En zolang dat niet gebeurt, zal een leider als Trump terecht weigeren om de telefoon op te nemen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten