Wanneer je een nieuwe zorgverzekering afsluit, is het belangrijk om te weten waar je allemaal op moet letten. Er zijn namelijk verschillende soorten zorgverzekeringen en niet alle verzekeringen zijn geschikt voor iedereen. Je moet dus goed nadenken over je eigen situatie en je wensen, voordat je een verzekering afsluit. In dit artikel geven we 5 tips die je helpen bij het vergelijken van zorgverzekeringen.
1. Bepaal wat voor soort verzekering je nodig hebt
Er zijn verschillende soorten zorgverzekeringen. Wil je bijvoorbeeld een basisverzekering of een aanvullende verzekering? Een basisverzekering vergoedt de kosten van de basiszorg, zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Een aanvullende verzekering vergoedt de kosten van aanvullende zorg, zoals fysiotherapie of een bril. Kijk goed wat het beste bij je past als je begint met het vergelijken van zorgverzekeringen via Poliswijzer.
2. Vergelijk de vergoedingen van de verzekeringen
Vergelijk de vergoedingen van de verzekeringen die je overweegt. Wat vergoedt welke verzekering en hoeveel? Houd er wel rekening mee dat je te maken hebt met een eigen risico. Dit betekent dat je de eerste €385,- van je zorgkosten zelf moet betalen.
3. Let op de voorwaarden
Elke verzekering heeft voorwaarden, kijk hier dus goed naar tijdens het vergelijken. Bepaalde zorg kan bijvoorbeeld alleen vergoed worden als je eerst een verwijzing van de huisarts hebt. Het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekering te kennen, voordat je een verzekering afsluit. Zo weet je precies wat je verzekering vergoedt.
4. Kies een verzekering met een ruime keuze aan zorgverleners
Verzekeringen werken met een netwerk van zorgverleners. Voor bepaalde verzekeringen moet je terecht bij een zorgverlener die in het netwerk zit, om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Het is dus belangrijk om te kijken of de verzekering die je overweegt, een ruim netwerk heeft. Zo heb je meer keuze uit zorgverleners.
5. Check of de verzekering een second opinion mogelijk maakt
Een second opinion is een tweede mening over je ziekte of aandoening van een andere arts. Soms is het handig om een second opinion te krijgen, bijvoorbeeld als je niet zeker bent over de diagnose of de behandeling die je krijgt. Kijk of de verzekering die je overweegt, een second opinion mogelijk maakt.