Volgens Nibud gaat de koopkracht van huishoudens met 8 procent omhoog. Veel huishoudens gaan er dit jaar op vooruit al blijft er nog veel onzeker door de inflatie en de hoge energierekening.
Zo gaat Nibud uit van 3,5 procent inflatie wat eerder ook al door het Centraal Planbureau werd berekend. Afhankelijk van het inkomen en de gezinssamenstelling gaan huishoudens er zo’n 0,5 tot 8,1 procent op vooruit. Door de hogere arbeidskortingen houden werkende meer salaris over waardoor ze minder belasting betalen, ook krijgen veel mensen volgens Nibud een loonsverhoging wat weer een positief effect heeft op de koopkracht. Mensen die een uitkering ontvangen gaan er op ook vooruit. De bijstandsuitkering is verhoogd net als de zorgtoeslag.
Ondanks de goede berichten van Nibud blijven de problemen van vorig jaar ook dit jaar voelbaar. Door de hoge energieprijzen wordt er gevreesd dat veel huishoudens verdere prijsstijgingen niet kunnen dragen. Mensen met een slecht geïsoleerd huis hebben hogere energiekosten dan andere huishoudens. “Daardoor kunnen zij meer moeite hebben met rondkomen dan anderen met hetzelfde inkomen” Aldus Arjan Vliegenthart, directeur van Nibud. Volgens Vliegenthart moet die groep mensen meer zekerheid krijgen en moet een basis- en nutsvoorziening “voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven.”
Nederland heeft afgelopen winter massaal de verwarming op een laag pitje gezet. Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederlandse huishoudens afgelopen dagen de laagste binnentemperatuur heeft van alle Europese landen. Met 18 graden staan we als Nederland onderaan de lijst. De gemiddelde binnentemperatuur daalde in Nederland met een hele graad. De huishoudens in Groningen zijn gemiddeld gezien het koudst. Zo worden de huizen in Groningen gemiddeld verwarmt tot 17,56 °C. In Duitsland zitten ze er iets warmer bij, daar is de gemiddelde binnentemperatuur zo’n 19,4 graden.
Met de nieuwe cijfers van Nibud is kan de verwarming bij de meeste huishoudens in Nederland weer een graadje omhoog.