Het is echt bizar wat we de laatste tijd zien gebeuren. De ene na de andere persoon die nog nooit een groot bedrijf gerund heeft - laat staan op succesvolle wijze - roept dat Elon Musk een puinhoop maakt van Twitter en dat hij 100 procent zeker gaat falen. Nu is er weer één of andere hoogleraar die op de website van RTL Nieuws mag oreren. Gisteren werd bekend dat "honderden" Twitter-medewerkers zijn opgestapt nadat Musk hen een duidelijk 'ultimatum' gaf: de komende tijd keihard werken om Twitter vooruit te helpen, of vertrekken. Er wordt geen luiheid meer gewaardeerd of zelfs maar getolereerd nu Musk de baas is. Het antwoord daarop van de helft van het resterend personeel was blijkbaar: 'Oh, nee, werken?! Nee, dan neem ik liever ontslag.'
Hoe dan ook, vanwege dit nieuws heeft RTL
gesproken met arbeidspsycholoog van Universiteit Utrecht Toon Taris. Meneer is dus een academicus. En deze man, die nog nooit een groot bedrijf heeft geleid, weet te vertellen dat Musk zal falen. Keihard.
"Er zijn 100.000 redenen waarom dit theoretisch gezien niet zou moeten werken," zegt hij. "De werkwijze van Musk is echt antiek. Musk werkt zelf keihard en heeft daarmee grote successen. En dat projecteert hij op anderen; zijn personeel moet ook hard werken. Ik zie er gebrek aan empathie in."
Ah ja. "Empathie." Hé Toon, mensen weten maar al te goed wat dat betekent: het is nieuwe Business-Speak voor leiderschap dat vooral uit heel lieve, maar lege en nutteloze frases bestaat... en uit gedwongen vergaderingen en cursussen (Team building! Jezelf ontwikkelen!) waar normale mensen zich helemaal de tyfus vervelen... en waarom ze hun bazen stiekem achter de rug om uitlachen.
"Als personeel excellent moet presteren worden ze onzeker over hun arbeidsplaats. Het effect is dat mensen stress krijgen en ontevreden worden. Daardoor gaan ze minder geconcentreerd werken en juist minder presteren," gaat de academicus verder. En dat weet hij omdat hij "onderzoek" doet. Als professie. Dit in tegenstelling tot Musk die, niet schrikken!, zowaar extreem succesvolle
bedrijven opzet en runt.
Wat we hier zien komt rechtstreeks uit Atlas Shrugged, het bekende boek van de libertarische (of eigenlijk: objectivistische) auteur Ayn Rand. In dat boek worden succesvolle, hardwerkende ondernemers en CEO's zo erg op de huid gezeten door betweterige progressieve academici dat ze er uiteindelijk de brui aan geven en die academici het
bedrijfsleven laten runnen. Het logische gevolg? Alles stort in elkaar. Want die academici kunnen heel goed nutteloze 'onderzoeken' schrijven en mensen die daadwerkelijk op de werkvloer staan (anders dan zij) van 'advies bedienen,' maar als je ze vertelt dat ze het dan maar even moeten laten zien, tja, dan krijg je te maken met falen op een werkelijk epische schaal.
Gaat Musk 100 procent zeker succesvol zijn? Nee, dat is niet zéker. Dat is niet zo gek, want in de vrije markt is niets zeker. Maar wat je wel kunt zeggen is dat hij op dit moment helemaal niet gek bezig is. Hij is overduidelijk bezig met de reorganisatie van een bedrijf dat heel hard een reorganisatie nodig heeft. Er was veel te veel personeel, dagelijks verloor de website tussen de 1 en 4 miljoen dollar per dag... Het is nogal wiedes dat de nieuwe eigenaar dan los moet gaan.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Daarnaast is het duidelijk dat hij Twitter nu wil gaan runnen als een start-up. Het zal progressieve academici verbazen, maar start-ups kunnen alleen doorbreken als het personeel (vaak een klein groepje, maar toch) enorm gepassioneerd is, en bereid is keihard te werken. Start-ups waar dat het geval niet bij is redden het niet - ze zijn al voor het einde van het eerste jaar bankroet.
Musk behandelt Twitter feitelijk als een start-up omdat het daar intern zo'n enorme bende is dat hij eigenlijk geen andere optie heeft. Als je een gezond bedrijf overneemt - of een bedrijf dat overwegend gezond is - dan zijn dit soort acties van Musk in potentie desastreus. Maar Musk heeft een bedrijf aangeschaft dat extreem zwak was. Dat bakken met geld verloor, dat lui en te veel personeel heeft dat ook nog eens denkt dat het 't 'recht' heeft op een speciale behandeling.
Misschien gaat het alsnog mis. Ja. Maar deze aanpak van Musk is de enige die mogelijk succesvol kan zijn.