1. Home
  2. Presidentskandidaat accepteert Bitcoindonaties
screen shot 2023 06 06 at 103012

Presidentskandidaat accepteert Bitcoindonaties

Economie06 jun 2023, 7:00
Vivek Ramaswamy, een presidentskandidaat in de Verenigde Staten, heeft tijdens een recent Bitcoin-evenement aangekondigd dat hij Bitcoindonaties zal accepteren. Daarmee hoopt de kandidaat extra geld op te halen voor de aanstaande presidentsverkiezingen van 2024. Hiermee treedt hij in de voetsporen van een andere pionier, Robert F. Kennedy Jr., die zich al langer uitspreekt als voorstander van de gedecentraliseerde digitale munt.
Bitcoin en de Amerikaanse politiek
Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munteenheid die via platforms verhandeld kan worden, bijvoorbeeld via de TeslaCoin website. Het maakt gebruik van de blockchaintechnologie, waardoor transacties anoniem, snel en toch veilig kunnen worden uitgevoerd. Bitcoindonaties kunnen verschillende voordelen opleveren. Denk aan het vermijden van traditionele bankkosten, de mogelijkheid voor donors om meer anoniem te blijven en de mogelijkheid om eenvoudiger internationale donaties aan te trekken zonder dat valutaomwisselingen noodzakelijk zijn.
Deze aankondiging is een duidelijke verschuiving in de Amerikaanse politieke houding tegenover Bitcoin, een houding die tot nu toe voornamelijk twijfelachtig is geweest. Viveks statement, "laten we van de verkiezingen van 2024 een referendum maken over fiat valuta", spreekt boekdelen over zijn intenties. Ook Robert F. Kennedy Jr. – zoals wel vaker in de politiek is dit uiteraard het neefje van – was aanwezig op het Bitcoin-evenement en gaf eerder aan dat een Amerikaanse toekomst van vrijheid en democratie innovaties als Bitcoin nodig heeft.
NFT's als bedankje voor donaties
Ramaswamy deed de aankondiging tijdens een Bitcoin-evenement in Miami, Florida, waarbij hij een QR-code op een groot scherm projecteerde. Door middel van BitPay kan men Bitcoins storten. Deze mogelijkheid is momenteel begrensd tot stortingen van maximaal 6.600 Amerikaanse dollar (ongeveer 6.100 euro). In ruil voor de donaties biedt Ramaswamy iets unieks aan: een non-fungible token (NFT). Een NFT is een digitaal activum, de digitale belichaming van het eigendomsrecht op een uniek stuk digitale kunst of andere vormen van creatieve expressie. Dit is een boeiende manier om donateurs te bedanken en tegelijkertijd het bewustzijn en het begrip van deze nieuwe technologieën te vergroten.
Regels voor Bitcoindonaties
Hoewel de acceptatie van Bitcoin in politieke campagnes volgens sommigen een stap voorwaarts is, een stap in de richting van technologische vooruitgang en financiële inclusiviteit, is het niet zonder risico's. Bitcoin, met zijn anonimiteit, kan een nieuw speelveld creëren voor ondoorzichtige politieke donaties, waardoor het moeilijker wordt om de herkomst van donaties te traceren en mogelijk een opening biedt voor buitenlandse inmenging. Bovendien, door de volatiliteit van Bitcoin, kan het leiden tot inconsistenties in de financiering van verkiezingscampagnes.
Men moet dus een evenwicht vinden tussen het toestaan van anonieme donaties en het voorkomen van politieke inmenging. Omwille van deze redenen lijkt de algemene politieke sfeer nog niet volledig te zijn omgeslagen. Wetgevers in Kansas hebben intussen een wetsvoorstel ingediend dat een limiet invoert van 100 dollar voor politieke cryptodonaties. Bovendien bepaalt dit voorstel dat de ontvanger de cryptomunten onmiddellijk moet omzetten in Amerikaanse dollars. Op deze manier wordt het risico op buitenlandse inmenging beperkt, net als de gevolgen van volatiliteit. Dit terwijl cryptodonaties toch mogelijk worden gemaakt en donateurs anoniem kunnen blijven. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten