Amsterdam heeft zijn grootste afgang van het jaar te pakken. Miljardair Bill Ackman, topman van hedgefonds Pershing Square, trekt zijn investeringsfonds van de Amsterdamse beurs. De reden? De geweldsexplosie na het duel tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv op 7 november. Ackman maakte het glashelder: de pogrom-achtige taferelen in de hoofdstad waren voor hem het laatste zetje. Zijn harde oordeel over Nederland: “Een rechtsgebied dat er niet in slaagt toeristen en minderheidsgroepen te beschermen.”, schrijft De Telegraaf.
Wat een smet op de reputatie van Amsterdam. De hoofdstad, ooit bekend om tolerantie en vrijheid, is steeds vaker toneel van Jodenhaat geweld en oproer. Ackmans beslissing is een directe reactie op het falen van Nederland om deze uitbarstingen van haat adequaat aan te pakken. En zeg nou zelf, wie kan hem ongelijk geven? Waarom zou een man met een vermogen van $9,1 miljard zijn belangen willen onderbrengen in een land dat zijn veiligheidsprioriteiten zo opzichtig laat liggen?
Dit is meer dan een zakelijke beslissing. Het is een pijnlijke wake-up call voor Nederland, en specifiek voor Amsterdam. Een stad die zichzelf graag op de borst klopt als progressief en inclusief, maar waar Jodenhaat en geweld tegen minderheden steeds vaker onder het tapijt worden geveegd.
Pershing Square’s beursgang in Amsterdam in 2014 werd destijds gevierd als een grote overwinning voor Beursplein 5. Een prestigieus investeringsfonds op Nederlandse bodem, geleid door een van de meest invloedrijke hedgefondsmanagers ter wereld. Dat Ackman nu vertrekt, is niet alleen symbolisch: het is een economisch verlies dat de hoofdstad en Nederland verder in de hoek zet als een land dat niet aantrekkelijk is voor internationale investeerders.
Ackmans beslissing om te verhuizen naar Londen zegt veel over hoe Nederland wordt gezien in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk. Terwijl de Britten – ondanks hun eigen uitdagingen – investeren in veiligheid en stabiliteit, laat Nederland een miljardair vertrekken met een harde boodschap: "Jullie beschermen je eigen mensen niet."
De reactie van Euronext Amsterdam, met beursvoorzitter René van Vlerken die de situatie probeert af te zwakken door te wijzen op "beperkte verhandelbaarheid," doet denken aan struisvogelpolitiek. De échte reden voor Ackman’s vertrek is pijnlijk duidelijk: Jodenhaat en geweld blijven onbestraft, en dat jaagt kapitaal weg.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Dit is de prijs van wegkijken. Dit is wat er gebeurt als een land Jodenhaat niet serieus neemt. Amsterdam moet beseffen dat deze situatie een direct gevolg is van falend beleid, een lakse houding tegenover Jodenhaat geweld en een gebrekkige bescherming van minderheden.