image001 2

Pleisteren van je woning doe je met deze handige tips

Economie16 nov , 6:51

Ben jij van plan om de muren en plafonds van je woning zelf te gaan dunpleisteren? Dan is het wel handig en ook belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier kunt doen. Het grote voordeel van dunpleister aanbrengen op de muren en plafonds, is dat het er ineens een stuk strakker uitziet, zonder dat hier enorme kosten mee gemoeid gaan. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je misschien niet precies weet hoe je dit nu het beste kunt aanpakken, willen we graag een aantal handige en vooral praktische tips met je delen. Dus kan jouw woonkamer, slaapkamer of andere ruimte in huis wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan is het aan te raden om deze tips eens rustig door te lezen.

Zorg voor de juiste voorbereiding

Net als eigenlijk alles, begint ook het dunpleisteren van je muren met de juiste voorbereiding. Belangrijk is dat het oppervlak waar je de dunpleister gaat aanbreken niet alleen schoon en droog is, maar ook vrij is van losse delen. Hiermee bedoelen we dat er geen behangresten meer aanwezig mogen zijn en ook gaten zijn opgevuld voordat je begint. Een laag dunpleister is namelijk niet veel dikker dan 2 mm, waardoor je vrijwel alle oneffenheden direct ziet. Om er zeker van te zijn dat de ondergrond mooi vlak is, kun je deze het beste eerst even schuren. Juist omdat het zo dun is en snel aan te brengen, is dunpleisteren ook perfect voor nieuwbouw stucen en wordt het dan ook ontzettend vaak toegepast.

Het pleistermateriaal

Het pleisteren van de muren kan op allerlei verschillende soorten manieren. Het is dus wel handig om hier goed over na te denken, aangezien de keuze die je maakt bepaald hoe het er straks qua look en feel uit komt te zien. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een gips- of kalkpleister. Gipspleister is bijvoorbeeld geschikt voor binnengebruik en is veel sneller droog. In het geval van  historische gebouwen wordt er vaker gekozen voor kalkpleister en dan met name vanwege het ademend vermogen.

De juiste verhouding

Voor een perfect resultaat is het belangrijk om het pleister goed te mengen. Gebruik een schone emmer en voeg geleidelijk water toe. Roer net zo lang tot je een mooie, gladde massa hebt. Vergeet niet om het mengsel even te laten rusten, zodat het zich kan zetten. En voilà, je pleister is klaar voor gebruik! Kies je voor dunpleister, dan hoef je je niet druk te maken over de juiste verhouding. Deze kun je namelijk direct aanbrengen op de muren en plafonds.

De droogtijd

Wanneer je de muren wilt pleisteren, moet je er rekening mee houden dat het even kost voordat ze droog zijn. We gaan er in dit geval maar even vanuit dat de pleisterlaag de basis is en je daarna eventueel nog wilt gaan schilderen of behangen. We hoeven je dan niet uit te leggen wat er gebeurt op het moment dat je muur nog vochtig is en jij alvast begint met behangen. De kans dat al het behang dan de volgende morgen op de grond ligt, is vrij groot. Zorg er dus voor dat je hier rekening mee houdt. Belangrijk is daarbij ook dat de ruimte goed geventileerd wordt tijdens het drogen. Om dit proces te versnellen kun je eventueel een of meerdere bouwdrogers gebruiken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten