1. Home
  2. OESO legt schuld voor economische malaise bij Rusland, verwacht 8,2 procent inflatie voor 2023
9314082207 aedcf73c06 c

OESO legt schuld voor economische malaise bij Rusland, verwacht 8,2 procent inflatie voor 2023

Economie26 sep 2022, 17:00
Volgens de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de wereldeconomie het zwaar te verduren gekregen door de oorlog in Oekraïne. Rusland krijgt haast volledig de schuld voor deze situatie. Ook verwacht men een inflatiepercentage van 8,2 procent voor de G-20 economieën, waar de Europese Unie ook onder valt.
Niemand zal kunnen ontkennen dat de oorlog die Rusland tegen Oekraïne begon de economische situatie voor heel veel landen heeft verslechterd. Ook valt het niet te ontkennen dat hierdoor enige groei ernstig wordt belemmerd. Maar om Rusland nou maar van praktisch álles de schuld te geven, gaat wel érg ver.
Laten we niet vergeten dat de inflatie voornamelijk is gestegen door de Europese Centrale Bank (ECB), die al lang voor de oorlog in Oekraïne als een malle geld zat bij te drukken. Die inflatie is nóg hoger geworden toen de EU-lidstaten het eens werden over sancties tegen Rusland. En prima dat ze Rusland financieel (en militair) een flinke tik op de vingers wilden geven, maar de enige reden waarom ze dat konden doen is vanwege de verslaving aan goedkoop Russisch gas, waar ze zelf mee in hebben gestemd.
En laten we ook niet vergeten dat het de Europese landen waren die met plannen kwamen om van het gas af te gaan, nucleaire energie negeerden (of zelfs af wilden bouwen), ten faveure van windmolens en zonnepanelen. Dat Europese landen op praktisch alle mogelijke manieren een zeer beroerd energiebeleid hebben gevoerd, is toch echt compleet hun eigen schuld. Rusland is daardoor wel in een positie gekomen om heel veel meer economische schade aan te richten, maar het is nogal kinderachtig om daar uitsluitend de focus op te leggen, zonder die andere kant van de medaille überhaupt te benoemen.
Je zou zelfs kunnen stellen dat de enige reden dat Rusland met zo'n (onterechte) zelfverzekerdheid Oekraïne is binnengevallen, komt mede door het energiebeleid dat de Europese lidstaten de afgelopen jaren hebben gevoerd. Zij hebben zichzelf afhankelijk gemaakt van Rusland. Zij snijden zichzelf in de vingers met de Europese sancties. En Rusland zag dat moment van zwakte als een kans om de boel op stelten te zetten in Oekraïne. Misschien kun je het de Europese Unie ook nog wel in de schoenen schuiven dat Rusland die oorlog begon omdat Oekraïne naar de Europese Unie werd getrokken. En dan gaat het even niet over of het dan terecht is dat Rusland op zo'n manier reageert als het heeft gedaan (want dat is het niet), maar puur om het feit dat er wel degelijk rekening kon worden gehouden met het idee dat Rusland op zo'n manier zou kunnen reageren. Dat heeft Rusland de afgelopen jaren in diverse landen laten zien namelijk.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Geopolitiek en qua energiebeleid hebben de Europese lidstaten ernstige fouten gemaakt en Rusland totaal onderschat. Als we grofweg vijftien jaar geleden in hadden gezet op kernenergie en ons langzaam onafhankelijk hadden gemaakt van Russische grondstoffen, dan was er misschien helemaal geen oorlog in Oekraïne geweest, óf had de Europese Unie minder last van haar eigen sancties tegen Rusland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten