6a61a419 d957 4400 8b53 63900193b5f2
Acht op de tien Nederlanders verwacht moeilijk rond te komen. Bron: Grok/Twitter/X.com.

Nederland kijkt met zorgen naar 2025: Acht op de tien verwacht moeilijk rond te komen

Economie03 jan , 13:00

Het is schokkend, maar niet verrassend: Nederlanders zien het nieuwe jaar met groeiende zorgen tegemoet. Een recent onderzoek in opdracht van pensioenaanbieder BeFrank laat zien dat maar liefst 80% van de Nederlanders vreest financieel niet rond te kunnen komen in 2025. En alsof dat nog niet genoeg is, denkt bijna één op de tien zijn of haar baan te verliezen. Het is een harde realiteit die haaks staat op het narratief dat "we het hier zo goed hebben."

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gingen de reële lonen in 2024 gemiddeld met 3,5% omhoog. Maar laten we eerlijk zijn: wat heb je aan een loonsverhoging als de inflatie, hogere zorgpremies, duurdere boodschappen en stijgende energiekosten alles direct weer opslokken? Het resultaat is dat veel Nederlanders met lege handen blijven staan. Terwijl de overheid zichzelf op de borst klopt over koopkrachtstijgingen, worstelen miljoenen huishoudens om het hoofd boven water te houden.

De uitkomsten van het onderzoek zijn ronduit treurig:

  • Een kwart van de Nederlanders bezuinigt op eten en dagelijkse boodschappen.
  • Bijna evenveel mensen denken eraan minder kleding te kopen.
  • Gezellig buiten de deur eten? Voor veel Nederlanders is dat straks een luxe die ze zich niet meer kunnen veroorloven.

Dit is niet het beeld van een welvarend land, maar van een samenleving waar de middenklasse steeds verder wordt uitgeknepen.

Iedereen lijkt te schreeuwen om loonsverhogingen, maar wat we keer op keer zien is dat deze kosten simpelweg worden doorberekend aan consumenten. De prijzen gaan omhoog, en het koopkrachtprobleem blijft onopgelost. Misschien moeten we ons afvragen of het verlagen van loonkosten niet een veel effectievere aanpak zou zijn. Lagere lasten voor werkgevers betekenen lagere prijzen voor producten en diensten. Zowel werknemers als werkgevers zouden hiervan profiteren.

Het is niet moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. De combinatie van hoge belastingen, ondoordacht overheidsbeleid en torenhoge energiekosten duwt de Nederlander steeds verder in een financiële wurggreep. En wat doet Den Haag? Ze komen met schijnoplossingen zoals "gemiddelde koopkrachtstijgingen" die niets oplossen voor de gewone man of vrouw.

We moeten ophouden met het blind volgen van economische dogma’s die de middenklasse systematisch uithollen. Het is tijd voor een hervorming van ons belasting- en loonsysteem, gericht op lagere lasten en meer ruimte voor individuele financiële stabiliteit. Want als acht op de tien Nederlanders zich zorgen maakt over het rondkomen, dan hebben we niet te maken met individuele problemen, maar met een systeem dat fundamenteel faalt.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.

Misschien moeten we stoppen met het trots roepen hoe goed we het hebben, en in plaats daarvan eindelijk erkennen dat veel Nederlanders hun vertrouwen in de toekomst verliezen. 2025 kan een jaar van verandering zijn, maar alleen als we de moed hebben om het huidige falende beleid radicaal aan te pakken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten