De beurzen staan dieprood door de tarievengekte van Trump, en de kleine belegger zit met klamme handjes. Wat nu? Geen nood! De Telegraaf schiet te hulp met een artikel vol 'deskundig' advies van Nederlandse vermogensbeheerders. En het is werkelijk hilarisch. Niet omdat het advies per se fout is, maar omdat het zo stuitend voor de hand liggend is, zo basaal, dat je je afvraagt voor wie dit in hemelsnaam bedoeld is. Het is alsof Captain Obvious is neergestreken op de financiële redactie.
Laten we de 'diepe inzichten' eens doornemen die De Telegraaf ons voorschotelt, op basis van gesprekken met 'experts' als Richard Abma (OHV) en Nadia Bellussi (THB):
En dan komt de vraag die na het lezen van dit soort open deuren onvermijdelijk opkomt: Voor wie schrijft De Telegraaf dit? Zijn er écht mensen die beleggen, die dus blijkbaar over kapitaal beschikken om te investeren, maar die deze absolute basiskennis niet bezitten? Mensen die denken dat je moet verkopen als de paniek toeslaat? Mensen die niet weten dat je laag wilt kopen en hoog wilt verkopen? Mensen die denken dat beleggen een vorm van korte termijn speculatie is?
Het kan toch niet zo zijn dat er mensen met aandelen zijn die dit soort basiskennis niet hebben? Of is de financiële geletterdheid in Nederland werkelijk zó bedroevend gesteld? Of, misschien nog waarschijnlijker, onderschat De Telegraaf haar lezers en denkt ze hen te moeten betuttelen met adviezen die een kind nog kan verzinnen?
Terwijl de 'experts' ons verblijden met deze parels van wijsheid, blijven de échte vragen onbeantwoord. Wanneer is precies het juiste instapmoment? Welke aandelen zijn nu specifiek koopwaardig en waarom? Hoe weeg je de geopolitieke risico's (zoals die van Trumps beleid) mee in je langetermijnstrategie? Dáár zit de complexiteit. Maar nee, we krijgen te horen dat we rustig moeten blijven en de lange termijn voor ogen moeten houden. Bedankt, Captain Obvious!
Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/
Dus, samenvattend, het diepgravende advies van De Telegraaf voor beleggers in paniek luidt: raak niet in paniek, kijk naar de lange termijn, en onthoud dat laag kopen en hoog verkopen slim is. Werkelijk baanbrekend. Bedankt, Telegraaf en vermogensbeheerders, voor het intrappen van deze wagenwijde open deuren. We voelen ons nu zóveel beter voorbereid op de financiële stormen. Het is bijna alsof dit soort artikelen alleen maar dienen om pagina's te vullen en een schijn van deskundigheid te bieden, zonder enige echte toegevoegde waarde. Hilarisch, maar ook een beetje treurig.