De Belastingdienst is van veel mensen niet hun beste vriend. Dat is logisch, want vaak moeten we afdragen wanneer er een blauwe envelop op de deurmat valt. Als ZZP’er ben je waarschijnlijk druk zat en zit je niet nog eens te wachten op het doen van een complexe belastingaangifte. Toch zijn er ook daadwerkelijk voordeeltjes te behalen bij de Belastingdienst. Alleen weten mensen dat niet altijd. Wanneer ze aangifte moeten doen, laten ze het bij de standaard ingevulde schema’s en zijn al lang blij dat het klaar is. Toch is dit zonde want hiermee laat je wel serieus geld lopen. Welke zaken goed zijn om te weten wanneer je je belastingaangifte voor het komende jaar doet? Dat lees je in dit blog.
Zakelijk internet
Ook wanneer je vanuit huis werkt, is het mogelijk om (een deel) van je internet abonnement als zakelijke kostenpost op te brengen. Dit kan je veel geld schelen. Hoeveel je van de kosten van zakelijk internet mag aftrekken hangt af van hoeveel procent je (ongeveer) gebruikt van het internet voor zakelijke doeleinden? Wanneer je minstens 8 uur per dag thuiswerkt is dit vaak al 100%. Daarnaast is het ook nog eens eenvoudiger aan te tonen wanneer je een zakelijk internet abonnement afsluit. Ook de kwaliteit is hartstikke goed en het internet is vaak razendsnel. Dus noteer dit als kostenpost om op te voeren bij je uitgaven, dat scheelt je weer een paar euro!
Leuke trip
Een reisje maken vinden we af en toe allemaal fijn. Maar wist je dat je (een deel) van de reiskosten soms kan opbrengen voor de Belastingdienst wanneer je kan aantonen dat het deels voor zakelijke doeleinden was. Een congres wat voor jouw werk relevant is, is al voldoende. Zowel vervoerskosten als de verblijfskosten kunnen hierbij als kostenpost worden opgebracht. Dus combineer werk- en privé en maak een trip die ook zakelijk voordelen heeft.
Representatieve verschijning
Als je als ondernemer naar klanten gaat, wil je er natuurlijk wel keurig en netjes bijlopen. Het is dan ook goed om in een mooie auto aan te komen én een lekkere outfit aan te trekken. Dit zijn ook kosten die als zakelijk kunnen worden weggezet en dus een fiscaal voordeel zijn. Ook hier hangt het bij bijvoorbeeld bij een auto wel weer samen met de afweging of er ook sprake is van gemengd gebruik. Wanneer dat het geval is, dan is er de mogelijkheid om een gedeelte van de kosten op te brengen en een ander gedeelte niet. Vaak wordt er dan net als bij internet gebruikgemaakt van een percentage.
Naast bovenstaande kostenposten zijn er nog veel meer uitgaven die je als ZZP’er misschien wel kan opbrengen als zakelijke uitgave. Je krijgt waarschijnlijk niet direct heel veel geld terug, maar het levert wel een extra aftrekpost op waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Maar ook hierbij geldt wel; eerlijkheid duurt het langs. De grenzen kun je opzoeken, maar ga er niet overheen. Dit kan in de toekomst dan alleen maar gedoe opleveren!