Duitse energieprijs bereikt recordhoogte, Nederlands gashandelbedrijf durft verdere gasopslag niet aan

Economie16 aug 2022, 16:00

De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur. Duitsland zoekt nu zijn toevlucht in vloeibaar gas (LNG) en dat is nadelig voor Nederland, want hierdoor stijgen onze prijzen ook.

Zo'n beetje alle Europese landen zijn haastig op zoek naar alternatieven voor Russisch gas. En omdat de energiemarkt al ontzettend krap was voor de oorlog in Oekraïne, biedt iedereen tegen elkaar op, waardoor de prijzen omhoog worden gedreven.

Bovenop die 'gasoorlog' zit Europa nog met andere problemen die de boel verergeren. Franse kerncentrales zijn uitgevallen, veelal door gepland onderhoud. De lage waterstand maakt dat het moeilijker (en dus duurder) is om de nog draaiende kerncentrales van voldoende koelwater te voorzien. Ook kunnen schepen minder kolen en andere brandstoffen vervoeren, waardoor de energieprijzen nóg verder stijgen.

Voor Europese burgers is er gelukkig wel een gasvoorraad waar men gebruik van kan maken, maar tegen welke prijs? Het Nederlandse Gasterra heeft het minimum van 80 procent gasopslag inmiddels bereikt, maar durft die voorraad niet verder aan te vullen zolang de overheid geen financiële garanties biedt, meldt de NOS. Niet zo gek ook, want door een land als Duitsland, die grotendeels afhankelijk was van Russisch gas, schieten de prijzen omhoog (via het AD).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Linksom of rechtsom gaat het de Nederlandse burger dus flink wat geld kosten, nog meer dan dat ze nu al betalen. Of ze verstoken in de winter het gas dat nu is opgeslagen, of de overheid betaalt de hoge gasprijs van nu, als de prijzen tegen die tijd weer zijn gaan dalen. Áls de overheid inderdaad garant gaat staan natuurlijk, maar anders is er mogelijk alsnog een tekort aan gas in de winter, waardoor de prijzen wéér zullen stijgen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten