Het lijkt wel een aflevering van Big Brother, maar dan op de werkvloer. Werknemers worden steeds vaker in de gaten gehouden door hun baas. Camera’s die meekijken, systemen die elke beweging registreren, en zelfs black boxes in bedrijfsauto’s. De vraag is: hoe ver willen werkgevers gaan? Het antwoord is schokkend, want de grens lijkt steeds verder te vervagen.
Uit onderzoek van vakbond CNV onder ruim 2100 werknemers blijkt dat één op de vijf medewerkers wordt gemonitord door hun werkgever. Dit varieert van het uitlezen van e-mails tot het volgen van auto’s en het registreren van toiletbezoeken. Ja, je leest het goed: zelfs je pauzes zijn niet meer veilig.
Neem bijvoorbeeld een bouwvakker die zijn beklag deed aan het AD: “Mijn werkgever weet precies wanneer ik naar de wc ga. Of als ik buiten de hekken ben, terwijl daar vaak werkzaamheden zijn, bijvoorbeeld om een vrachtwagen te lossen.” Een ander voorbeeld komt van een callcentermedewerker: “Alles wordt bijgehouden. Hoe vaak ik mijn muis beweeg, hoe lang ik niet aan mijn bureau zit – het voelt alsof ik voortdurend word geobserveerd. Daar ga ik echt niet harder van werken.”
Vooral sectoren waar de werkdruk al hoog is, zoals distributiecentra en callcenters, zijn koplopers in deze controlerende trend. Hier wordt letterlijk tot op de seconde vastgelegd wat werknemers doen. Een pakketbezorger moet continu rapporteren waar hij is, wat hij heeft afgeleverd en hoe ver hij op zijn route is. Servicemonteurs hebben vaak een black box in hun bedrijfsauto, zodat hun baas precies weet waar ze stilgestaan hebben en hoe lang.
“Dit is wel een beetje Big Brother,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in het AD. “Camera’s die over je schouder meekijken, systemen in je computer en black boxes in je auto. Werkgevers willen steeds meer grip hebben op wat werknemers doen, maar vergeten dat ze met mensen werken en niet met robots.”
De impact op werknemers is groot. Een op de tien werknemers zegt dat hun werkgever hen confronteert met informatie die digitaal over hen verzameld is. Een callcentermedewerker vertelt: “Mijn baas weet precies hoeveel tijd ik aan elk gesprek besteed. Daar worden vragen over gesteld en conclusies aan verbonden. Maar elk gesprek is anders, dat kun je niet zo eenvoudig in cijfers vatten.”
Het resultaat? Stress, wantrouwen en een verlaging van de productiviteit. Werknemers voelen zich bekeken en beoordeeld alsof ze een machine zijn, terwijl ze juist beter presteren in een omgeving waarin vertrouwen centraal staat.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
De huidige trend roept de vraag op waar de grens ligt. Natuurlijk hebben werkgevers recht op een bepaalde mate van controle om hun bedrijf goed te laten functioneren. Maar wat we nu zien, gaat veel verder dan redelijk toezicht. Het gaat om een inbreuk op de privacy en een cultuur van wantrouwen die ongekend is.