De mensen in Brussel maken er een zootje van. Nee, niet het "Ketje" dat elke dag weer werkt als een paard om brood op de plank te krijgen. Ook niet het "Zinneke" dat om dezelfde reden werkt zolang het dag is. En zelfs niet de hangjongere, die gewoon doet wat hij het beste kan. Maar wel de heren en dames die democratisch verkozen zijn en die ervoor moeten zorgen dat het goed gaat met Europa. Dat Europa stabiliteit kent, dat de economie floreert en dat de inflatie het spaargeld niet doet verteren. Maar nee, in de plaats daarvan weten ze niet van welk hout pijlen te maken en blijft de ECB maar biljoenen bijdrukken. Als jij je zuurverdiende spaarcenten niet wil verliezen, moet je in ieder geval niet op hun medewerking rekenen. Beleggen in crisistijden
Het concept is kinderlijk eenvoudig: wie de inflatie voor wil zijn, moet zijn vermogen minstens even snel zien stijgen als de inflatie. En dat is met deze inflatiecijfers en de drukijver van de ECB behoorlijk moeilijk. Vergeet het spaarboekje dat nauwelijks iets opbrengt en vergeet ook maar de obligaties, daar word je momenteel enkel maar armer van. Aandelen kunnen wel interessant zijn, op voorwaarde dat je niet zomaar eender wat doet. Hetzelfde geldt voor CFD's. Denk daarnaast aan andere investeringen als goud en vastgoed.
Investeren in aandelen
Op de aandelenmarkt is er nog steeds winst te maken. Eigenlijk kun je zeggen dat de aandelen alle kanten opvliegen. Het ene aandeel stort sneller in dan de twee Amerikaanse wolkenkrabbers op 11 september, terwijl het andere aandeel sneller stijgt dan Bill Clintons opperwachtmeester in de nabijheid van miss Lewinsky. En dat betekent dat er net opportuniteiten zijn om winst te maken. Dat had ook Warren buffet begrepen. Die man deed zijn eerste investering niet voor niets in 1942 – hij was toen elf –, net na een Japans verrassingsfeestje op Oahu.
Sommige bedrijven krijgen misschien wel klappen in crisistijden, maar er zijn altijd wel oliesjeiks, wapensergeanten en gasheerschappijen die net dan veel poen scheppen. Aandelen die het de afgelopen tijd goed hebben gedaan, zijn bijvoorbeeld BAE Systems, Northrop Grumman Corp en Leonardo (vroeger Finmeccanica). Bij die eerste bedroeg de koerswaarde op 31 december 2021 nog 549,80 GBX (penny sterling). Dat is op het moment van schrijven gestegen naar 731,93 GBX. Bij Northrop Grumman Corp en Leonardo gaat het respectievelijk om een stijging van 387,07 USD naar 463,66 USD en van 6,30 EUR naar 9,07 EUR.
Beleggen in CFD's
Sommige aandelen stapelen momenteel de verliezen op. Dat maakt CFD-trading extra interessant. Met CFD-trading is het mogelijk om te speculeren op prijsbewegingen, ongeacht of dat neerwaarts of opwaarts is. Door gebruik te maken van hefbomen kan er ook met een kleine inleg veel winst worden gemaakt, maar natuurlijk geldt dan hetzelfde voor wat verlies maken betreft. Het is niet alleen mogelijk om te speculeren op aandelen die verlies zullen maken, maar bijvoorbeeld ook op een dalende cryptokoers. Dat kan onder andere via het platform
bitcoin buyer, een crypto-CFD-platform dat gebruikmaakt van de kracht van AI om het een en ander te automatiseren.
Andere investeringen die interessant kunnen zijn
In crisistijden wordt goud altijd als
een veilige haven aangewend. Ook de afgelopen maanden is de koers van goud sterk geklommen. Op 31 december 2021 kostte een kilogram goud nog 51.525,59 euro. Op het moment van schrijven is dat 57.493,20 euro. Dat wil zeggen dat de stijgende goudwaarde momenteel de inflatie overtreft. Ook vastgoed kan een goede investering zijn, maar dat moet vooral als een langetermijninvestering worden beschouwd.