De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar geworden van de Eerste Kamerverkiezingen en wordt ruim de grootste partij met 17 zetels. Dit blijkt uit de definitieve prognose van de ANP Verkiezingsdienst na het tellen van vrijwel alle stemmen. De partij van Caroline van der Plas stond eerst op 16 zetels, maar krijgt er nog een senaatszetel bij. Tegelijkertijd zakt D66 terug naar 5 zetels in plaats van de eerder berekende 6 zetels.
De VVD staat met 10 zetels op de derde plaats, terwijl GroenLinks en de PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, samen uitkomen op 15 zetels. Dat is er één meer dan de twee partijen nu hebben in de senaat.
De uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen betekent een flinke tegenvaller voor D66, die in het regeerakkoord afspraken heeft gemaakt met de andere coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. Paul van Meenen, de lijsttrekker van D66 in de Eerste Kamer, reageerde zuur op de uitslag bij Goedemorgen Nederland van WNL. "Een afspraak is een afspraak. Wij hebben afspraken gemaakt in het regeerakkoord, wij houden ons daaraan. Dat schijnt heel bijzonder te zijn," aldus Van Meenen.
Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de uitslag voor de coalitie. Het regeerakkoord kan immers alleen worden uitgevoerd als er voldoende steun is in de Eerste Kamer. Met de huidige uitslag lijkt dat niet het geval te zijn. Een kabinetscrisis hangt dus in de lucht.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Voor de rest ziet de zetelverdeling er als volgt uit. FVD haalt 2 senaatszetels. Doordat de partij van Thierry Baudet in de vorige zittingsperiode 11 senatoren was kwijtgeraakt, omdat zij zich afsplitsten in drie andere fracties winnen zij dus eigenlijk een zetel terug. JA21 lijdt dus een verlies van 4 zetels zij hadden eerst 7 zetels van FVD afgeroofd. JA21 kan je dus ook als een verliezer zien van deze verkiezingen.
De rest van de senaat zal volgens de prognose bestaan uit: PVV (5, blijft gelijk), PvdD (4, was 3) en SP (3, was 4). Nieuwkomer Volt, 50PLUS, SGP en OSF krijgen elk 1 zetel. De laatste restzetel gaat mogelijk naar de PVV of naar de SGP.